«Σφιγμένες» οι αγορές παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ, πέφτει το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Σφιγμένες» οι αγορές παρά την απόφαση του ΟΠΕΚ, πέφτει το πετρέλαιο

Η απόφαση των πετρελαιοπαραγωγών κρατών του Οργανισμός Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (ΟΠΕΚ) και η συναίνεση της Ρωσίας και άλλων χωρών εκτός του καρτέλ για αύξηση της παραγωγής οδήγησε σε πτώση τις τιμές του πετρελαίου, αλλά οι αγορές παραμένουν σφιγμένες, ενώ διεθνείς αναλυτές θεωρούν ότι άλλοι παράγοντες θα διατηρήσουν τελικά την τιμή του «μαύρου χρυσού» σε υψηλά επίπεδα, ακόμη και κοντά στα 80 δολάρια το βαρέλι.

Μετά την κρίσιμη συνεδρίαση του ΟΠΕΚ στη Βιέννη πριν από δύο ημέρες αποφασίστηκε κατ' αρχήν η αύξηση της παραγωγής προκειμένου να πέσουν οι τιμές του πετρελαίου αλλά και να καλυφθεί το όποιο έλλειμμα μπορεί να προκύψει στην αγορά λόγω της αύξησης της ζήτησης. Οι συζητήσεις προσανατολίζονται για αύξηση μεταξύ 600.000 βαρελιών την ημέρα και 1 εκατ., κάτι το οποίο αναμένεται να αποφασιστεί στο επόμενο διάστημα.

Η ανάγκη για αύξηση στην παραγωγή ενισχύεται από τις προβλέψεις για ισχυρή ζήτηση το β' εξάμηνο του 2018, όπως αναφέρει το Reuters. Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία συγκαταλέγονται μεταξύ των κρατών που επιμένουν σε γενναία αύξηση της παραγωγής προκειμένου να μην δημιουργηθεί έλλειμμα το οποίο θα ασκούσε αρνητική επιρροή στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Στο ξεκίνημα της εβδομάδας και εν αναμονή της υλοποίησης της απόφασης του Οργανισμού για αύξηση της παραγωγής οι τιμές του αργού πετρελαίου υποχωρούν.

Πιο συγκεκριμένα, το αμερικανικό αργό τύπου WTI υποχωρεί 0,3% στα 68,39 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το brent κατά 1,8% στα 74,22 δολάρια ανά βαρέλι.

Το πετρέλαιο και πάλι κοντά στα 80 δολάρια;

Ωστόσο, παρά την πτώση στις τιμές του πετρελαίου, διεθνείς αναλυτές μιλώντας στο CNBC δεν αποκλείουν το πετρέλαιο να πλησιάσει και πάλι τα 80 δολάρια στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Όπως αναφέρει ο Daniel Hynes της ANZ, αυτό θα μπορούσε να συμβεί κυρίως εξαιτίας της υψηλής ζήτησης, της μείωσης της παραγωγής στη Βενεζουέλα και τις ΗΠΑ και τις κυρώσεις κατά του Ιράν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider