ΟΠΕΚ: Επικυρώθηκε η συμφωνία για αύξηση της παραγωγής

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΠΕΚ: Επικυρώθηκε η συμφωνία για αύξηση της παραγωγής

Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του, μεταξύ των οποίων η Ρωσία, επικύρωσαν το Σάββατο, όπως προβλεπόταν, την κατ' αρχήν απόφαση για αύξηση της παραγωγής αργού ώστε να μειωθούν οι τιμές, ανακοίνωσε ο Ντιαμαντίνο Αζεβέντο, υπουργός Πετρελαίου της Ανγκόλας στο τέλος της συνεδρίασης του καρτέλ στη Βιέννη.

«Συμφωνήσαμε επί της αρχής», δήλωσε ο κ. Αζεβέντο μετά τη συνεδρίαση, στην οποία συμμετείχαν οι 14 χώρες του ΟΠΕΚ και οι δέκα εταίροι τους, την επομένη της απόφασης του καρτέλ προς αυτή την κατεύθυνση.

Στην επόμενη φάση θα ολοκληρωθούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των χωρών που συμμετέχουν στο καρτέλ και των υπόλοιπων πετρελαιοπαραγωγών κρατών προκειμένου να καθοριστούν οι νέοι στόχοι παραγωγής.

Η βασική εισήγηση αφορά σε αύξηση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, κάτι το οποίο διέρρευσε και μετά τη συνάντηση την Παρασκευή, ωστόσο για την ώρα τα μέλη του καρτέλ αποφεύγουν να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία.

Άμεση ήταν η αντίδραση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος έγραψε στο Twitter ότι ελπίζει η αύξηση της παραγωγής να είναι επαρκής καθώς υπάρχει ανάγκη να διατηρηθούν οι τιμές σε χαμηλά επίπεδα.

Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ινδία συγκαταλέγονται μεταξύ των κρατών που επιμένουν σε γενναία αύξηση της παραγωγής προκειμένου να μην δημιουργηθεί έλλειμμα το οποίο θα ασκούσε αρνητική επιρροή στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider