ΟΠΕΚ: Συμφωνία για αύξηση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΠΕΚ: Συμφωνία για αύξηση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια

Σε συμφωνία για αύξηση της παραγωγής κατά 1 εκατ. βαρέλια την ημέρα κατέληξαν τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ και η Ρωσία κατά την κρίσιμη συνεδρίασή τους την Παρασκευή στη Βιέννη.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid Al-Falih είχε εκφράσει νωρίτερα το πρωί την εκτίμηση ότι τελικά θα υπάρξει συμφωνία ενώ καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η στάση του Ιράν.

Ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, ανέφερε ότι η αγορά πετρελαίου χρειάζεται περισσότερα αποθέματα εξαιτίας της αύξησης της ζήτησης και της διακοπής της παραγωγής σε αρκετά κράτη.

«Η αγορά έχει ανάγκη από περισσότερο πετρέλαιο από ό,τι παράγεται τώρα από αυτές τις 24 χώρες», δήλωσε μιλώντας στους δημοσιογράφους ο al-Falih.

Τα μέλη του ΟΠΕΚκ συνεδρίασαν στη Βιέννη, εν μέσω εκκλήσεων από τις ΗΠΑ, την Κίνα, τον Καναδά και την Ινδία για μείωση της τιμής του αργού και αποτροπής μίας έλλειψής του που θα έπλητταν την παγκόσμια οικονομία.

Το Ιράν, που είναι ο τρίτος μεγαλύτερος παραγωγός του ΟΠΕΚ, αποτελούσε έως τώρα το βασικό εμπόδιο για μία συμφωνία, καλώντας τον ΟΠΕΚ να απορρίψει την πίεση από την πλευρά του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, για την άντληση μεγαλύτερων ποσοτήτων πετρελαίου. Ο Τραμπ επέβαλε νέες κυρώσεις στην Τεχεράνη τον Μάιο και παρατηρητές της αγοράς αναμένουν ότι η παραγωγή της θα μειωθεί κατά το ένα τρίτο έως το τέλος του 2018. Αυτό σημαίνει ότι η χώρα δεν έχει πολλά να κερδίσει από μία συμφωνία για την αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ, σε αντίθεση με τη Σαουδική Αραβία που είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας αργού.

Λίγα λεπτά μετά τις 3 (ώρα Ελλάδος), το αργό ενισχυόταν κατά 0,96% στα 66,50 δολάρια/βαρέλι, ενώ το Brent σημείωνε υψηλότερη άνοδο 1,77% στα 74,34 δολάρια/βαρέλι.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, ώθηση στην τιμή του πετρελαίου δίνουν οι πρόσθετοι δασμοί που επέβαλε στην Τεχεράνη τον προηγούμενο μήνα, ενώ εκτιμούν ότι η παραγωγή ιρανικού πετρελαίου ενδέχεται να μειωθεί έως και κατά 30% έως το τέλος του 2018. Αυτό σημαίνει, βέβαια, ότι από τη σημερινή αύξηση της παραγωγής, ο Ιράν δεν θα ωφεληθεί –τουλάχιστον όχι όσο η Σαουδική Αραβία.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider