Ο ΟΠΕΚ «ζυγίζει» την πολιτική για το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο ΟΠΕΚ «ζυγίζει» την πολιτική για το πετρέλαιο

Να αποφευχθεί το κακό προηγούμενο του παρελθόντος επιδιώκει ο ΟΠΕΚ κάνοντας έκκληση για συνεργασία προκειμένου να επέλθει σταθερότητα στην αγορά. Τα μέλη του οργανισμού και η Ρωσία συνεδριάζουν στη Βιέννη για να αποφασιστεί η χαλάρωση του πλαφόν που τέθηκε στην παραγωγή στο τέλος του 2016. Εν αναμονή των σημαντικών αποφάσεων, οι οποίες θα επηρεάσουν φυσικά και την τιμή του «μαύρου χρυσού» στο επόμενο διάστημα, εκπρόσωποι του καρτέλ κάνουν έκκληση για συνεργασία ενώ ο Khalid al-Falih, υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας με δηλώσεις του στο Reuters αναφέρει ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένο σενάριο.

Σύμφωνα με το Reuters ανέφερε ότι «δεν είναι αλήθεια ότι έχουμε συγκεκριμένα σενάρια (για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου) αλλά είναι αλήθεια ότι πρέπει να απελευθερώσουμε τον εφοδιασμό στην αγορά».

Ενδιαφέροντα ωστόσο είναι τα στοιχεία που παρουσίασε για την παγκόσμια αγορά ο Suhail Mohamed Al Mazrouei, πρόεδρος του ΟΠΕΚ μιλώντας την Τετάρτη σε σχετική εκδήλωση στη Βιέννη. Όπως ανέφερε:

«Το καλάθι αναφοράς του OPEC σημείωσε πτώση 80% κατά το διάστημα μεταξύ Ιουνίου 2014 και Ιανουαρίου 2016. Οι επενδύσεις δέχθηκαν μεγάλο πλήγμα και οι δαπάνες για έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων μειώθηκαν κατά 27% τόσο το 2015 όσο και το 2016. Σε μια γενική θεώρηση, περίπου ένα τρισεκατομμύριο δολάρια αφορούν σε επενδύσεις οι οποίες πάγωσαν ή ματαιώθηκαν.

Τα επίπεδα των αποθεμάτων, από την άλλη, εξακολουθούν να καταγράφουν ανοδική πορεία και τον Ιούλιο του 2016 έφθασαν στα υψηλότερα επίπεδα αγγίζοντας τα 3,1 δισ. βαρέλια.

Η σοβαρότητα της κατάστασης οδήγησε τον ΟΠΕΚ και άλλα κράτη εκτός του οργανισμού να λάβουν μέτρα και ήταν σαφές ότι χρειαζόταν εκτεταμένη συνεργασία προκειμένου να επέλθει εξισορρόπηση στην παγκόσμια αγορά.

Τους προηγούμενους 18 μήνες κατέστη σαφές ότι η πολιτική που υιοθετήθηκε στέφθηκε από μεγάλη επιτυχία ενώ τα κράτη επέδειξαν υψηλά επίπεδα προσαρμογής στην πολιτική για πλαφόν στην παραγωγή. Πλέον υπάρχει πολύ περισσότερη εμπιστοσύνη στην αγορά και βεβαιότητα στην πετρελαϊκή βιομηχανία σε σύγκριση με ό,τι συνέβαινε δύο χρόνια νωρίτερα.

Είναι πλέον σαφές ότι χωρίς αυτή τη συνεργασία η αγορά θα παρέμενε εκτεθειμένη στην αστάθεια με όλες τις συνέπειες που συνεπάγεται αυτό για τους επενδυτές, ου καταναλωτές, τους παραγωγούς, τη βιομηχανία και την οικονομία γενικότερα.

Υπάρχει ακόμη δουλειά να κάνουμε και αξιολογούμε συνεχώς την όποια πρόοδο».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider