ΟΠΕΚ: Ενισχύονται οι εκτιμήσεις για αύξηση παραγωγής, ανεβαίνει το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΠΕΚ: Ενισχύονται οι εκτιμήσεις για αύξηση παραγωγής, ανεβαίνει το πετρέλαιο

Λίγες ώρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση των μελών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας σχετικά με τη στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες εφεξής, μια νέα ανάλυση, η οποία προέρχεται από τεχνική ομάδα εργασίας εντός του οργανισμού επισημαίνει ότι αν τα κράτη-μέλη του καρτέλ εξακολουθήσουν να παράγουν με τους ρυθμούς του Μαΐου, τότε θα σημειωθεί έλλειψη στην αγορά μέσα στο επόμενο εξάμηνο. Αυτό ανέφεραν πηγές του ΟΠΕΚ στο Reuters υπονοώντας με αυτό τον τρόπο ότι οι περικοπές στην παραγωγή που αποφασίστηκαν στο τέλος του 2016, με σκοπό να δοθεί ώθηση στην τιμή, αποτελούν ένα μέτρο το οποίο πρέπει να αναθεωρηθεί.

Παρά τη βεβαιότητα που επικρατεί στην αγορά για αύξηση της παραγωγής, οι τιμές του πετρελαίου κινούνται ανοδικά την Τετάρτη, υποστηριζόμενες από την μείωση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού πετρελαίου σύμφωνα με το Πετρελαϊκό Ινστιτούτο των ΗΠΑ. Ειδικότερα, οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, ενισχύονται στα 75,30 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 22 σεντς ή 0,3% ενώ οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου καταγράφουν άνοδο στα 65,34 δολάρια το βαρέλι, αυξημένες κατά 27 σεντς ή 0,4%.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, ο οργανισμός θα αυξήσει την παραγωγή κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα (στην πιο «φειδωλή» εκδοχή) ενώ οι πιο «γενναιόδωρες» αναλύσεις κάνουν λόγο για 1,5 εκτ. βαρέλια την ημέρα, κάτι το οποίο ωστόσο θεωρείται λιγότερο πιθανό. Μάλιστα, όπως αναφέρει πηγή του ΟΠΕΚ στο Reuters, η πρόταση της Σαουδικής Αραβίας για αύξηση κατά 1,5 εκατ. βαρέλια είναι «μόνο μια τακτική» προκειμένου να δημιουργήσει ελεύθερο πεδίο διαπραγμάτευσης και η συμφωνία να «κάτσει» στις 500.000-700.000 βαρέλια.

Η ανάγκη για αύξηση στην παραγωγή ενισχύεται από τις προβλέψεις για ισχυρή ζήτηση το β' εξάμηνο του 2018, όπως αναφέρει άλλη πηγή στο Reuters. Την πρόθεση για αύξηση της παραγωγής έχουν ήδη επιβεβαιώσει με δηλώσεις τους οι δύο «ηγέτες» των χωρών στον κλάδο της παραγωγής πετρελαίου εντός και εκτός ΟΠΕΚ, δηλαδή η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία, δηλώνοντας ότι αυτή είναι απαραίτητη δεδομένης της μείωσης της παραγωγής που αναμένεται από την πλευρά της Βενεζουέλας και των φραγμών που θα τεθούν στις εξαγωγές πετρελαίου στο Ιράν εξαιτίας των αμερικανικών κυρώσεων.

Στην επερχόμενη συνάντηση στη Βιέννη οι πετρελαιοπαραγωγοί χώρες θα κληθούν να αναζητήσουν μια «χρυσή τομή» καθώς υπάρχουν ήδη και οι αντίθετες φωνές εντός του καρτέλ (Ιράν, Βενεζουέλα, Αλγερία), οι οποίες δεν βλέπουν με «καλό μάτι» την αύξηση της παραγωγής.

Με πληροφορίες από το oilprice.com.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider