ΟΠΕΚ και Ρωσία «ταρακουνούν» το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΟΠΕΚ και Ρωσία «ταρακουνούν» το πετρέλαιο

Παρά το γεγονός ότι μέλη του ΟΠΕΚ χαμηλώνουν τον πήχη σχετικά με την αύξηση της παραγωγής κάνοντας λόγο για 300.000-600.000 βαρέλια την ημέρα αντί του 1,5 δισ. που είχε αναφερθεί αρχικά, το ενδεχόμενο αύξησης των αποθεμάτων ωθεί προς τα κάτω την τιμή του πετρελαίου.

Έτσι, την Τρίτη, οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές σημειώνουν πτώση καθώς οι επενδυτές εκτιμούν ότι ο ΟΠΕΚ, αλλά και η Ρωσία θα προχωρήσουν σε σταδιακή αύξηση της παραγωγής τους, μετά την εφαρμογή του προγράμματος μείωσης των πετρελαϊκών εξαγωγών τους, από το 2017.

Συγκεκριμένα, οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου μπρεντ διαπραγματεύοντασι στα 75 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας κατά 34 σεντς ή 0,45%.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου, αντίστοιχα, καταγράφουν πτώση κατά 21 σεντς ή 0,3% στα 65,64 δολάρια το βαρέλι.

Όπως αναφέρει ο Greg McKenna, αναλυτής της AxiTrader,την εβδομάδα που θα προηγηθεί της συνάντησης των κρατών μελών του ΟΠΕΚ και της Ρωσίας ήταν αναμενόμενο ότι θα υπάρχει αστάθεια στην αγορά. Η συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 22 Ιουνίου στη Βιέννη και τότε θα γίνει απολογισμός της πολιτικής του καρτέλ, για πλαφόν στην παραγωγή από το τέλος του 2016 προκειμένου να δοθεί ώθηση στην τιμή του «μαύρου χρυσού».

O ΜcKenna σημειώνει ότι ο ΟΠΕΚ έχει «ρήγματα ή δημιουργεί ρήγματα» καθώς το Ιράν,κ η Βενεζουέλα και το Ιράκ αναζητούν τρόπους να θέσουν βέτο στην αύξηση της παραγωγής και εκτιμά ότι θα μπορούσαμε να βρεθούμε εν όψει μιας «μακροπρόθεσμης συμμαχίας μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας προκειμένου να επιτευχθεί ο δεύτερος στόχος, δηλαδή η αύξηση της παραγωγής».

Ο διευθύνων σύμβουλος της Tortoise, Rob Thummel θεωρεί ότι θα ήταν προτιμότερη μια μικρή αύξηση στην παραγωγή καθώς η διεθνής αγορά είναι ευάλωτη σε μια ενδεχόμενη ραγδαία αύξηση της τιμής εξαιτίας των χαμηλών αποθεμάτων.

«Πιστεύουμε ότι ο ΟΠΕΚ θα λειτουργήσει σαν μια κεντρική τράπεζα, αυξάνοντας και μειώνοντας την παραγωγή όσο χρειάζεται με στόχο να διατηρήσει τα παγκόσμια αποθέματα σε ένα κανονικό επίπεδο», αναφέρει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider