«Ψαλιδίζει» τις εκτιμήσεις για την παραγωγή ο ΟΠΕΚ, πέφτει το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Ψαλιδίζει» τις εκτιμήσεις για την παραγωγή ο ΟΠΕΚ, πέφτει το πετρέλαιο

«Ψαλιδίζει» τις εκτιμήσεις για την παραγωγή πετρελαίου ο ΟΠΕΚ δύο ημέρες πριν τη συνάντηση των κρατών-μελών του οργανισμού στη Βιέννη στις 20 και 21 Ιουνίου, με τα συμβόλαια του «μαύρου χρυσού» να μοιάζουν ανήμπορα να αντιδράσουν στις διεθνείς εξελίξεις και να επιδίδονται σε πτώση.

Παρά το γεγονός ότι η Σαουδική Αραβία και η Ρωσία είχαν δηλώσει πρόθυμες να προχωρήσουν σε αύξηση της παραγωγής κατά 1,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα το τρίτο τρίμηνο του 2018, οι συζητήσεις πλέον προσανατολίζονται σε μια αύξηση μεταξύ 300.000-600.000 βαρελιών την ημέρα μέσα στους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με πηγές του Bloomberg οι συζητήσεις πλέον προσανατολίζονται προς αυτή την κατεύθυνση, ενώ μια σειρά από γεγονότα και εξελίξεις της τελευταίας στιγμής ενισχύουν τις εκτιμήσεις για πιο προσεκτικές κινήσεις χαλάρωσης των μέτρων από την πλευρά του καρτέλ. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγονται η απόφαση του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ να επιβάλει νέους δασμούς στις κινεζικές εισαγωγές, οι κυρώσεις κατά του Ιράν και η αναμενόμενη μείωση της παραγωγής στη Βενεζουέλα.

Όλα αυτά τα γεγονότα ανέτρεψαν το κλίμα αισιοδοξίας στον ΟΠΕΚ ότι τελικά το πλαφόν που είχε επιβληθεί στην παραγωγή πριν από δύο περίπου χρόνια κατάφερε να δώσει αρκετή ώθηση στην τιμή του πετρελαίου. Το πετρέλαιο μπορεί να έφθασε να «φλερτάρει» με τα 80 δολάρια πριν από λίγες εβδομάδες αλλά τη Δευτέρα τα συμβόλαια του αργού πετρελαίου άγγιξαν τα χαμηλότερα επίπεδα από τον περασμένο Απρίλιο, υποχωρώντας στα 63,59 δολάρια το βαρέλι.

Βαρύνουσας σημασίας στη μελλοντική διαμόρφωση της τιμής του πετρελαίου αλά και στην πολιτική που θα ακολουθήσει το καρτέλ είναι και η αμερικανική παραγωγή από σχιστόλιθο, η οποία, υπό συνθήκες, λειτουργεί ως αντίρροπη δύναμη στα μέτρα περιστολής της παραγωγής που είχε επιβάλλει ο ΟΠΕΚ.

Οι ΗΠΑ εκμεταλλευόμενες την πτώση της τιμής που καταγράφτηκε τις τελευταίες ημέρες πρόσθεσαν 13 νέες εξέδρες εξόρυξης πετρελαίου και φυσικού αερίου αυτή την εβδομάδα σύμφωνα με τα στοιχεία της Baker Hughes.

Οι εξέδρες έχουν φθάσει αυτή τη στιγμή στις 1059 και είναι αυξημένες κατά 151 σε σχέση με πέρυσι κάτι που προοιωνίζεται αύξηση της προσφοράς από την πλευρά της Αμερικής.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider