Ρωσία και ΟΠΕΚ θα «χτυπήσουν» την τιμή του πετρελαίου

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία και ΟΠΕΚ θα «χτυπήσουν» την τιμή του πετρελαίου

Από τα λόγια στις πράξεις δείχνουν να περνούν χώρες εντός και εκτός ΟΠΕΚ καθώς αυξάνουν την παραγωγή πετρελαίου και κατευνάζουν τις ανησυχίες της αγοράς για μειωμένα αποθέματα εξαιτίας της κατάστασης στο Ιράν και τη Βενεζουέλα.

Η Ρωσία, η μεγαλύτερη παραγωγός πετρελαίου, κατά την πρώτη εβδομάδα του Ιουλίου «έσπασε» τη συμφωνία που είχε γίνει με τον ΟΠΕΚ για το πλαφόν στην παραγωγή και ξεπέρασε τις ποσότητες που είχαν συμφωνηθεί τον Ιανουάριο του 2017, στο πλαίσιο της στρατηγικής να δοθεί ώθηση στην τιμή μέσω της μείωσης των αποθεμάτων. Συγκεκριμένα, έφθασε να παράγει περίπου 11,1 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ποσότητα πολύ μεγαλύτερη από εκείνη που είχε συμφωνηθεί στο πλαίσιο της συλλογικής δέσμευσης κρατών εντός και εκτός ΟΠΕΚ για μείωση της παραγωγής κατά 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Ουσιαστικά πρόκειται για μία κίνηση την οποία κανείς δεν «κρατάει κρυφή». Ο επικεφαλής της ρωσικής πετρελαϊκής εταιρείας Gazprom, Alexander Dyukov, είχε δηλώσει το Σάββατο ότι η εταιρεία είναι έτοιμη να προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής αν η συμφωνία με τον ΟΠΕΚ διαφοροποιηθεί. Μάλιστα, υποστήριξε ότι πρέπει να γίνει ούτως ή άλλως αναθεώρηση της συμφωνίας, αναφέροντας ότι «αυτή τη στιγμή είναι εμφανές ότι πρέπει να επανεξεταστεί το θέμα της παραγωγής, οι αναλογίες και οι στόχοι θα έπρεπε να αυξηθούν και αυτό θα ήταν ωφέλιμο και για τους παραγωγούς και για τους καταναλωτές. Πιστεύουμε ότι έφθασε ο καιρός να γίνουμε πιο ευέλικτοι», σημείωσε.

Προς την ίδια κατεύθυνση, η Σαουδική Αραβία, η μεγαλύτερη πετρελαιοπαραγωγός χώρα του καρτέλ διακηρύσσει πως θα προχωρήσει σε αύξηση της παραγωγής. Οι αναφορές αυτές πληθαίνουν στους κόλπους του ΟΠΕΚ ειδικά τώρα που οι ΗΠΑ ανανεώνουν τις κυρώσεις κατά του Ιράν και αναμένεται ότι η διεθνής αγορά θα στερηθεί περί τα 500.000 βαρέλια.

Πάντως, την Τρίτη οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο στις ασιατικές αγορές, λαμβάνοντας ώθηση από το κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας επικρατεί, για το αποτέλεσμα της διάσκεψης μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ και του ηγέτη της Βόρειας Κορέας Κιμ Γιονγκ Ουν.

Ωστόσο, οι τοποθετήσεις των επενδυτών ήταν περιορισμένες καθώς οι ίδιοι δεν θέλουν προχωρήσουν στην επένδυση των κεφαλαίων τους, πριν από την συνάντηση των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ, αλλά κι άλλων χωρών που παράγουν πετρέλαιο στις 22 Ιουνίου.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 8 σεντς ή 0,1% στα 76,54 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 15 σεντς ή 0,2% στα 66,25 δολάρια το βαρέλι, από το τελευταίο κλείσιμο.

Με πληροφορίες από το oilprice.com

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider