Το πετρέλαιο μπορεί να πάει ακόμη πιο ψηλά

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πετρέλαιο μπορεί να πάει ακόμη πιο ψηλά

Παρά το γεγονός ότι μέρος της διεθνούς αγοράς αναμένει σταθεροποίηση των τιμών του πετρελαίου κάτω από τα 70 ή ακόμη και τα 60 δολάρια, πληθαίνουν οι φωνές όσων υποστηρίζουν ότι δεν θα αποτελούσε έκπληξη να δούμε τελικά περαιτέρω άνοδο - σε βάθος χρόνου - αντί για πτώση στις τιμές του «μαύρου χρυσού».

Οι υποστηρικτές της άποψης ότι η τιμή του πετρελαίου μπορεί να σημειώσει πτώση επηρεάζονται από μια σειρά από γεγονότα όπως είναι η πρόθεση του ΟΠΕΚ να χαλαρώσει τους περιορισμούς στην παραγωγή των κρατών-μελών του καρτέλ μετά από τις 22 Ιουνίου. Ενισχυτικά σε αυτή την εκτίμηση λειτουργούν και οι προβλέψεις του ΙΕΑ για μείωση της ζήτησης καθώς τα ηλεκτρικά οχήματα θα «εκτοπίσουν από την αγορά» περίπου 2,5 εκατ. βαρέλια την ημέρα μέχρι το 2030.

Από την άλλη, ενώ η αμερικανική παραγωγή από σχιστόλιθο λειτουργούσε ως αντίρροπη δύναμη στην αύξηση της τιμής καθώς αποτελούσε μια σημαντική επιπλέον πηγή προμήθειας του καυσίμου για τη διεθνή η αγορά, διεθνείς αναλυτές μιλώντας στο oilprice.com κάνουν λόγο για περιορισμούς στις μεταφορικές (και επομένως εξαγωγικές) δυνατότητες των ΗΠΑ καθώς και για μείωση των νέων επενδύσεων καθώς οι όμιλοι δίνουν προτεραιότητα στη διανομή μερισμάτων στους μετόχους και όχι στην ενίσχυση της παραγωγής με νέα έργα υποδομων.

Ενδεικτικό των διαθέσεων των κυβερνήσεων και των επιχειρήσεων των μεγάλων πετρελαιοπαραγωγών κρατών είναι η πρόθεση της Σαουδικής Αραβίας να αυξήσει και πάλι τις επίσημες τιμές πώλησης (OSPs) στην Ασία για τον Ιούλιο. Η τιμή πώλησης για το ελαφρύ αργό μπορεί να φθάσει στα υψηλότερα επίπεδα από το Φεβρουάριο του 2014 σύμφωνα με το Reuters.

Πάντως, οι τιμές του πετρελαίου στις ασιατικές αγορές τη Δευτέρα κατέγραψαν μεικτές τάσεις εξαιτίας της αύξησης των αμερικανικών πετρελαϊκών αποθεμάτων, αλλά και τις εκτιμήσεις για αύξηση των εξαγωγών πετρελαίου από τον ΟΠΕΚ.

Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου αυξήθηκαν κατά 6 σεντς ή 0,09% στα 65,87 δολάρια το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου διεθνούς προέλευσης τύπου Brent, μειώθηκαν κατά 12 σεντς ή 0,16% στα 76,67 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider