Το πετρέλαιο μπορεί να ξαναπέσει στα 45 δολάρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πετρέλαιο μπορεί να ξαναπέσει στα 45 δολάρια

Παρά την λάμψη που κέρδισε πρόσφατα ο μαύρος χρυσός, ο οποίος «σκαρφάλωσε» πάνω από τα 72 δολάρια το βαρέλι και την αισιοδοξία των πετρελαιοπαραγωγών χωρών ότι θα κερδίσουν το χαμένο έδαφος πολλοί διεθνείς αναλυτές και οίκοι αξιολόγησης εκτιμούν ότι «οι υψηλές τιμές δεν πρέπει να θεωρούνται κάτι δεδομένο».

Ο Vikas Halan από την Moody's Investors, μιλώντας στην «The Economic Times», σημειώνει ότι από τη μία πλευρά υπάρχουν οι γεωπολιτικοί παράγοντες οι οποίοι ωθούν την τιμή του πετρελαίου άνω των 70 δολαρίων αλλά από την άλλη, υπάρχει και το αποδυναμωμένο δολάριο.

«Η εμπορική διαμάχη μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας έχει επιφέρει μια σχετική αποδυνάμωση του δολαρίου με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι τιμές του πετρελαίου. Από όλους τους παράγοντες, ο γεωπολιτικός είναι ο σημαντικότερος.

Αν ανατρέξουμε στην εποχή πριν από το 2014 όπου οι τιμές του πετρελαίου είχαν φθάσει στα 100 δολάρια το βαρέλι θα δούμε πως ό,τι και αν προέκυπτε από την πλευρά της Μέσης Ανατολής έδινε ώθηση στο πετρέλαιο κατά 10 ή 15 δολάρια το βαρέλι. Η σημερινή κατάσταση δεν διαφέρει πολύ από εκείνη. Ακόμη, πρέπει να συνυπολογιστεί η διαφορά μεταξύ του αργού πετρελαίου WTI και του μπρεντ. Η τιμή του πρώτου είναι στα 66 δολάρια το βαρέλι ενώ του μπρεντ κυμαίνεται μεταξύ 70 και 72 δολαρίων. Υπάρχει αυτή η διαφορά των έξι δολαρίων η οποία έχει διευρυνθεί.

Η παραγωγή από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί και αυτή τη στιγμή “βρίσκεται στα πάνω της” και μάλιστα αναμένεται ότι θα αυξηθεί και άλλο καθώς οι τιμές του πετρελαίου υποστηρίζουν κάτι τέτοιο».

Ο αναλυτής της Moody's θεωρεί ότι η τιμή του πετρελαίου τελικά θα σημειώσει πτώση και θα κυμανθεί από 45 έως 65 δολάρια.

«Αν συνδυάσουμε την αύξηση της παραγωγής και την πιθανή μείωση της ζήτησης εξαιτίας των υψηλών τιμών, μπορεί να δούμε ένα πιο ήπιο β' εξάμηνο. Δεν έχουμε απομακρυνθεί από το χαμηλότερο επίπεδο των 40 δολαρίων όπου είχε φθάσει η τιμή του πετρελαίου (πρόσφατα κυμαινόταν στα 45 δολάρια) και εκτιμάται ότι η τιμή θα κυμανθεί μεταξύ 45 και 65 δολαρίων το βαρέλι».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider