Ανεβάζουν το πετρέλαιο οι φόβοι για τη Συρία - Στα 72 δολάρια το brent

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανεβάζουν το πετρέλαιο οι φόβοι για τη Συρία - Στα 72 δολάρια το brent

Οι τιμές του «μαύρου χρυσού» εξακολουθούν να κινούνται σε υψηλά επίπεδα, αναμένοντας τις εξελίξεις στo συριακό κι ενώ τα hedge funds αυξάνουν τις τοποθετήσεις τους στο πετρέλαιο.

Οι επενδυτές έχουν στραμένο το βλέμμα στις επόμενες κινήσεις των ΗΠΑ, οι οποίες δηλώνουν έτοιμες να επέμβουν κατά του καθεστώτος Άσαντ, ενώ Ηνωμένο Βασίλειο και Γαλλία θεωρείται σχεδόν βέβαιο πως θα στηρίξουν την επίθεση.

H τιμή του αργού διαπραγματεύεται στα 67 δολάρια το βαρέλι το μεσημέρι της Πέμπτης (λίγο πριν τις 13:00), ενώ την ίδια ώρα η τιμή του brent κινείται πέριξ των 72 δολαρίων.

Σε εβδομαδιαία βάση (μέχρι την Πέμπτη) το πετρέλαιο τύπου Brent σημειώνει άνοδο 7%, ενώ από την αρχή του έτους μέχρι σήμερα σημειώνει κέρδη 7,5%.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, το ράλι της τιμής του πετρελαίου οφείλεται και σε άλλους παράγοντες εκτός τoυ γεωπολιτικού ρίσκου. Σύμφωνα με τον Nick Cunningham, αναλυτή του Oilprice.com, ο οποίος επικαλείται πρόσφατη έρευνα του Oxford Institute for Energy Studies (OIES), η άνοδος των τιμών σχετίζεται με την υψηλότερη ζήτηση και όχι τόσο με άλλες παραμέτρους συμπεριλαμβανομένης και της περικοπής στην παραγωγή που συμφώνησαν χώρες εντός και εκτός του ΟΠΕΚ.

Kατ’ επέκταση, εκτιμούν ότι η πορεία της τιμής δεν θα εξαρτηθεί μελλοντικά τόσο από τη συμμόρφωση των χωρών εντός και εκτός καρτέλ με την απόφαση για πλαφόν στην παραγωγή, η οποία θα ισχύει μέχρι το τέλος του 2018, όσο από την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας και τη ζήτηση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider