Το πετρέλαιο πληρώνει το τίμημα της γρήγορης ανόδου

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Το πετρέλαιο πληρώνει το τίμημα της γρήγορης ανόδου

Η αύξηση της παραγωγής από χώρες εκτός του ΟΠΕΚ μεταθέτει χρονικά την αποκατάσταση της ισορροπίας στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου ενώ αυτή τη στιγμή το πετρέλαιο πληρώνει το τίμημα της απότομης ανόδου της τιμής. Η αστάθεια των διεθνών χρηματιστηριακών αγορών τις τελευταίες ημέρες, το ισχυρό δολάριο και η αύξηση της παραγωγής στις ΗΠΑ οδήγησαν το «μαύρο χρυσό» σε «ελεύθερη πτώση» με αποτέλεσμα η προηγούμενη εβδομάδα να αποτελέσει μια από τις χειρότερες εδώ και δύο έτη με τo πετρέλαιο WTI να έχει καταγράψει απώλειες 9,5% και το μπρεντ 8,5%. Η απότομη πτώση θύμισε παλιές μνήμες όταν το 2016 οι τιμές είχαν σημειώσει «βουτιά» κάτω από τα 30 δολάρια το βαρέλι.

Ως αντίρροπη δύναμη στις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να μειωθεί η παραγωγή προκειμένου να επέλθει ισορροπία στην αγορά λειτουργεί η αύξηση της εγχώριας παραγωγής στις ΗΠΑ, η οποία την προηγούμενη εβδομάδα σκαρφάλωσε σε επίπεδα ρεκόρ, στα 10,25 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Με τις γεωτρήσεις να αυξάνονται, η βιομηχανία θεωρεί ότι η παραγωγή θα αυξηθεί ακόμη περισσότερο και θα φθάσει τα 11 εκατ. βαρέλια μέσα στο τρέχον έτος.

«Το πετρέλαιο πληρώνει το τίμημα της απότομης ανόδου στην τιμή, η οποία ώθησε σε άνοδο της παραγωγής τις ΗΠΑ», σημειώνει ο Ric Spooner, αναλυτής της CMC Markets. «Υπάρχει νευρικότητα στην αγορά σχετικά με την αστάθεια των χρηματιστηριακών αγορών και το ισχυρό δολάριο», προσθέτει.

O ΟΠΕΚ αναμένει ότι η αγορά θα ισορροπήσει

Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις του ΟΠΕΚ, η ισορροπία στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα αποκατασταθεί μόνο προς το τέλος του 2018, καθώς η πρόσθετη παραγωγή από τις ΗΠΑ και άλλες χώρες εκτός του Οργανισμού αντισταθμίζει τη συμφωνία που στόχο έχει να περιοριστεί η υπερβάλλουσα προσφορά.

Σε μηνιαία έκθεσή του, ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ) ανέφερε ότι οι χώρες που δεν είναι μέλη του θα αυξήσουν φέτος την παραγωγή κατά 1,4 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Πρόκειται για την τρίτη κατά σειρά αύξηση από την πρόβλεψη του Νοεμβρίου για 870.000 βαρέλια την ημέρα.

«Η αγορά αναμένεται να επιστρέψει σε ισορροπία προς τα τέλη αυτής της χρονιάς», αναφέρεται στην έκθεση του ΟΠΕΚ.

Με πληροφορίες από το oilprice.com

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider