Ο ΟΠΕΚ προσπαθεί να κρατήσει ψηλά τις τιμές του πετρελαίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο ΟΠΕΚ προσπαθεί να κρατήσει ψηλά τις τιμές του πετρελαίου

Οι τιμές του πετρελαίου ξεπέρασαν το υψηλό τριετίας και σκαρφάλωσαν πάνω από τα 70 δολάρια λαμβάνοντας ώθηση από τις δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας, Khalid al-Falih, ο οποίος έκανε λόγο για πιθανή επέκταση της συμφωνίας για περιστολή της παραγωγής και μετά το 2018. Ενισχυτικά στην τιμή του πετρελαίου λειτουργεί η υποχώρηση των αποθεμάτων στις ΗΠΑ (η S&P Global Platts, εκτιμά ότι τα στοιχεία θα δείξουν πτώση των αποθεμάτων αργού κατά 1,6 εκατ. βαρέλια) και η οικονομική ανάπτυξη.

Όπως είναι γνωστό, τα κράτη-μέλη του ΟΠΕΚ και άλλες μεγάλες πετρελαιοπαραγωγοί χώρες εκτός του οργανισμού όπως είναι η Ρωσία έχουν συμφωνήσει να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου κατά 1,8 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως το 2018 προκειμένου να δοθεί ένα τέλος στην πτωτική πορεία των τιμών.

Η Σαουδική Αραβία ηγείται των πρωτοβουλιών για μείωση της παραγωγής με τον υπουργό Πετρελαίου, Khalid al-Falih, να αναφέρει ότι η συντονισμένη αυτή προσπάθεια μεταξύ των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ και άλλων εκτός του καρτέλ όπως είναι η Ρωσία πρέπει να συνεχιστεί και μετά το 2018. «Δεν πρέπει να περιορίσουμε τις προσπάθειές μας. Απαιτείται ένα πλαίσιο με μεγαλύτερη διάρκεια», είπε. Ωστόσο, οι δηλώσεις αυτές εγείρουν ανησυχίες για έλλειψη προσφοράς καθώς πρόκειται για μια συμφωνία η οποία επετεύχθη στο τέλος του 2016 και ήδη από ό,τι φαίνεται έχει αρχίσει να αποδίδει όπως τουλάχιστον αυτό αντικατοπτρίζεται στην τιμή. Ωστόσο, ο al-Falih υποστήριξε ότι σκοπός είναι να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη στη βιομηχανία και να ενθαρρυνθούν οι επενδύσεις σε upstream project. Πάντως, τη διατήρηση της συμφωνίας και το 2019 δείχνουν να υποστηρίζουν και αρκετοί παράγοντες της διεθνούς αγοράς. « Το να διατηρηθεί το πλαφόν στην παραγωγή σε κάποια επίπεδα και το 2019 είναι κάτι, το οποίο έχει νόημα. Αν εγκαταλείπαμε τη συμφωνία στο τέλος του 2018, αυτό θα μπορούσε να αυξήσει και πάλι αρκετά τα αποθέματα στην αγορά», αναφέρει ο Robin Mills, CEO της Qamar Energy.

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ είχε ως στόχο η τιμή να δοθεί ώθηση στην τιμή του πετρελαίου η οποία είχε φθάσει και κάτω από τα 30 δολάρια. Μάλιστα κάποιοι είχαν προβλέψει ότι με αυτό το μέτρο θα φθάσει τα 70 δολάρια, κάτι που τελικά επετεύχθη με την έλευση του 2018. Ωστόσο, ι πετρελαιοπαραγωγές χώρες του καρτέλ βρίσκονται αντιμέτωπες με την αυξημένη παραγωγή των ΗΠΑ αλλά και τον κίνδυνο να αθετήσουν τη συμφωνία (εμφανώς ή «διακριτικά») κράτη εντός και εκτός του οργανισμού τα οποία μπορεί να κρίνουν ότι πλήττεται σημαντικά η οικονομία τους κάτι το οποίο έχει γίνει και στο παρελθόν όπου είχαν ληφθεί αντίστοιχα μέτρα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider