Πόσο «μακριά» μπορεί να πάει η τιμή του πετρελαίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο «μακριά» μπορεί να πάει η τιμή του πετρελαίου

Για πόσο καιρό μπορεί να συνεχιστεί το ράλι του πετρελαίου και μέχρι πού μπορεί να φθάσει η τιμή του μετά το υψηλό τριετίας στο οποίο έφθασε την προηγούμενη εβδομάδα; Είναι τελικά τα 70 δολάρια ένα ρεαλιστικό σενάριο μετά από τρία χρόνια καθοδικής πορείας η οποία είχε φθάσει και κάτω από τα 30 δολάρια;

Η αγορά δυσκολεύεται να δώσει μια απάντηση ωστόσο κάποια στοιχεία είναι αδιαμφισβήτητα: τα αποθέματα του αργού εξακολουθούν να μειώνονται σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της αμερικανικής υπηρεσίας, EIA. Με τα αποθέματα να φθάνουν στα 419 εκατομμύρια βαρέλια (και να βαίνουν μειούμενα) τα αμερικανικά αποθέματα φθάνουν στο χαμηλότερο επίπεδο από τις αρχές του 2015.

Τόσο η EIA όσο και ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) προβλέπουν ότι τα αποθέματα θα ξαναρχίσουν να αυξάνονται το α’ εξάμηνο του 2018 αλλά για την ώρα, η μείωση που παρατηρείται εξακολουθεί να «στριμώχνει» την αγορά.

Η ζήτηση δείχνει να είναι αυξημένη με τον ΟΠΕΚ να βλέπει πιο «ζωηρή» άνοδο στα 1,5 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2018 ενώ λίγο χαμηλότερες είναι οι προσδοκίες του ΙΕΑ, ο οποίος κάνει λόγο για αύξηση 1,3 εκατομμύρια βαρέλια φέτος.

Ωστόσο, μερικοί αναλυτές θεωρούν ότι κάποια γεωπολιτικά ζητήματα προκαλούν νευρικότητα στην αγορά. Η παραγωγή στη Βενεζουέλα σημειώνει πτώση, η διακοπή παραγωγής πετρελαίου στην πλατφόρμα στη Βόρεια Θάλασσα το Δεκέμβριο και η αβεβαιότητα που προκύπτει από τις σχέσεις Ουάσιγκτον-Τεχεράνης , όλα αυτά δίνουν ώθηση στην τιμή του πετρελαίου. «Η αγορά βλέπει αν μειώνονται τα αποθέματα και να αυξάνεται ο γεωπολιτικός κίνδυνος. Αυτό σημαίνει υψηλότερες τιμές για το πετρέλαιο», σημειώνει ο Rob Thummel, διευθυντής στην Tortoise Capital Advisors.

Από την άλλη πλευρά, υπάρχουν κάποιοι οι οποίοι υποστηρίζουν ότι το ράλι της τιμής του πετρελαίου έχει φθάσει στα όριά του. Θεωρούν ότι ένας βασικός λόγος των κερδών σχετίζεται με γεωπολιτικές ανησυχίες για μείωση της παραγωγής οι οποίες ωστόσο δεν εκπληρώνονται με εξαίρεση τη Βενεζουέλα.

Και βέβαια, υπάρχει και η μέση οδός, την οποία υποστηρίζουν κάποιοι η οποία βλέπει την αγορά να φθάνει σε εξισορρόπηση κάποια στιγμή μέσα στο 2018. Αυτή είναι και η άποψη που ενστερνίζεται και ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, ο οποίος πριν από λίγες ημέρες δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει ότι οι τιμές μπορεί να σημειώσουν πτώση στο βραχυπρόθεσμο διάστημα. «Δεν έχω αμφιβολία ότι η αγορά χρειάζεται περαιτέρω διόρθωση. Υπάρχουν περίπου 100 εκατ. βαρέλια με τα οποία πρέπει να ασχοληθούμε, ανέφερε ο Suhail al-Mazrouei προσθέτοντας ότι «το 2018 θα είναι το έτος όπου θα επέλθει πλήρης ισορροπία στην αγορά».

Με πληροφορίες από το oilprice.com.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.