Πώς θα μπορούσε το πετρέλαιο να φθάσει τα 100 δολάρια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πώς θα μπορούσε το πετρέλαιο να φθάσει τα 100 δολάρια

Οι διεθνείς γεωπολιτικές αναταραχές δημιούργησαν αυξημένες προσδοκίες για το πετρέλαιο καθώς μπήκε το 2018 με την τιμή του να σημειώνει άνοδο άνω των 60 δολαρίων το βαρέλι. Η κρίση στο Ιράν με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις, η κρίση στη βόρεια Κορέα και οι τεταμένες σχέσεις μεταξύ των ΗΠΑ με τη Ρωσία και με την Κίνα τροφοδοτούν το κλίμα αμφιβολίας αλλά και την ανοδική πορεία του «μαύρου χρυσού».

Κάποιοι αναλυτές εκτιμούν ότι οι εξελίξεις αυτές θα οδηγήσουν σε εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου, η οποία θα μπορούσε να φθάσει και στα 100 δολάρια το βαρέλι, στα επίπεδα δηλαδή όπου βρισκόταν πριν από επτά χρόνια.

Όμως, τα κοιτάσματα του Ιράν βρίσκονται αρκετά μακριά από την περιοχή όπου σημειώνονται επεισόδια και ουσιαστικά δεν μπορούν να επηρεαστούν σημαντικά. «Για την ώρα δεν υπάρχουν βάσιμες ανησυχίες για διακοπή της παραγωγής στο Ιράν η οποία είναι της τάξεως των 3,8 εκατ. βαρελιών την ημέρα», σημειώνει ο Bjarne Schieldrop, αναλυτής της SEB. «Ωστόσο, αν ήταν να συμβεί κάτι τέτοιο, αυτό θα είχε τεράστια επίδραση στην τιμή του πετρελαίου παγκοσμίως. Η παντελής διακοπή μιας παραγωγής τέτοιου μεγέθους θα επηρέαζε άμεσα το μπρεντ και θα μπορούσε να εκτοξεύσει την τιμή του ακόμη και πάνω από τα επίπεδα των 100 δολαρίων το βαρέλι.

Καθώς οι ανησυχίες για τη διακοπή παραγωγής από το Ιράν έχουν αρχίσει να κοπάζουν, το ενδιαφέρον επικεντρώνεται και πάλι στα βασικά. Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ), μεταξύ άλλων προβλέπει επιστροφή στη συσσώρευση αποθεμάτων το πρώτο και πιθανόν το δεύτερο τρίμηνο του χρόνου.

Ακόμη, οι επενδυτές είχαν βάλει ένα ιδιαίτερα μονομερές στοίχημα στα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού και τέτοια επίπεδα αισιοδοξίας θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε sell off. Αυτό σημαίνει ότι καθώς αυτές οι γεωπολιτικές εξελίξεις θα αρχίσουν να «ξεφουσκώνουν» ο βραχυπρόθεσμος κίνδυνος για την τιμή του πετρελαίου θα ξεθωριάσει.

«Δεδομένου ότι δεν έχει καταγραφεί ούτε μία διόρθωση με το γύρισμα του χρόνου παρά το γεγονός ότι υπήρχε τέτοια αισιοδοξία, μια τέτοια εξέλιξη θα ήταν η μεγαλύτερη έκπληξη του χρόνου», σημειώνει ο Schieldrop.

Με πληροφορίες από το oilprice.com

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider