Πετρέλαιο: Δυναμικό «ποδαρικό» για το 2018

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Δυναμικό «ποδαρικό» για το 2018

Δυναμική αρχή έκανε το 2018 το πετρέλαιο καθώς η τιμή του έφθασε στο υψηλότερο επίπεδο από το 2014 την Τρίτη εν μέσω των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων το Ιράν και της εν εξελίξει συμφωνίας για μείωση της παραγωγής στον ΟΠΕΚ.

Το πρωί της Τρίτης, η διαπραγμάτευση για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στον West Texas Intermediate (WTI) έγινε στα 60,45 δολάρια το βαρέλι, σημειώνοντας άνοδο 0,5%. Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ο δείκτης έφθασε στα 60,74 δολάρια το βαρέλι φθάνοντας στο υψηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο του 2015.

Την ίδια ημέρα, η διαπραγμάτευση για τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το μπρεντ έγινε στα 66,81 δολάρια το βαρέλι, έχοντας σημειώσει οριακή πτώση 0,1% ενώ νωρίτερα είχε φθάσει στα 67,29 δολάρια, το υψηλότερο επίπεδο από το Μάιο του 2015.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 2014 όπου και οι δύο δείκτες αναφοράς ξεπέρασαν τα 60 δολάρια το βαρέλι.

«Ευνοϊκές» οι συνθήκες της αγοράς

Το αντικυβερνητικό κίνημα διαμαρτυρίας στη χώρα ξεκίνησε το 2009 ενώ τις τελευταίες ημέρες η ένταση αναζωπυρώθηκε με αποτέλεσμα 22 άτομα να έχουν χάσει τη ζωή τους ενώ το βράδυ της Δευτέρας ομάδα διαδηλωτών επιτέθηκε και σε αστυνομικά τμήματα.

Ο William Dinning επικεφαλής στρατηγικής επενδύσεων στη Investment Management μιλώντας στο πρακτορείο CNBC σημείωσε ότι «οι ενεργειακές αγορές ήταν αρκετά υποστηρικτικές. Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιος σημαντικός πολιτικός κίνδυνος για την τιμή του πετρελαίου αυτή τη στιγμή».

Τόσο η Goldman Sachs όσο και η Morgan Stanley αναθεώρησαν ανοδικά τις προβλέψεις τους κατά τους τελευταίους μήνες του 2017 λαμβάνοντας υπ’ όψιν την ισχυρότερη δέσμευση του ΟΠΕΚ για μείωση στην παραγωγή. Όπως είναι γνωστό οι περικοπές που ξεκίνησαν τον Ιανουάριο του 2017 επεκτείνονται και καθ’ όλη τη διάρκεια του 2018 προκειμένου να επέλθει ισορροπία στην αγορά και να δοθεί ώθηση στην τιμή με τη μείωση της πλεονάζουσας ποσότητας.

Στο μεταξύ, τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ σημείωσαν πτώση περίπου 20% από τα υψηλά επίπεδα στα οποία βρίσκονταν τον προηγούμενο Μάρτιο.

Η παραγωγή από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ δεν θα είναι απεριόριστη

«Η παραγωγή από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ δεν θα είναι απεριόριστη φέτος», προβλέπει ο Giles Keating, διευθύνων σύμβουλος της Werthstein Institute. Όπως εκτίμησε, αν οι προβλέψεις των αναλυτών οι οποίες κάνουν λόγο για περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων επαληθευθούν μέσα στο επόμενο 12μηνο, τότε αυτό θα επηρέαζε σαφώς την παραγωγή από σχιστόλιθο στις ΗΠΑ.

Με πληροφορίες από το CNBC.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider