Citigroup: Λιγότερο πετρέλαιο το 2018

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Citigroup: Λιγότερο πετρέλαιο το 2018

Πιθανή είναι μια έλλειψη προσφοράς πετρελαίου το 2018 εκτιμά η Citigroup παρά τις ενδείξεις για το αντίθετο.

Ο επικεφαλής ερευνητής εμπορευμάτων της τράπεζας αναφέρει ότι πέντε χώρες-μέλη του ΟΠΕΚ -Λιβύη, Νιγηρία, Βενεζουέλα, Ιράν και Ιράκ- μπορεί να παράγουν ήδη στην μέγιστη δυναμικότητά τους φέτος.

Αν κάτι τέτοιο ισχύει, αντί να σημειωθεί ραγδαία αύξηση της παραγωγής, υπάρχει κίνδυνος εμφάνισης ελλείμματος προσφοράς στις αρχές του 2018, λόγω των ασθενέστερων επενδύσεων στην εξερεύνηση και την ανάπτυξη, σημείωσε ο ίδιος.

Σημειώνεται πως το πετρέλαιο διαπραγματεύεται τουλάχιστον 50% χαμηλότερα σε σχέση με τα επίπεδα ρεκόρ που πέτυχε στα μέσα του 2014 λόγω των προβληματισμών που επικρατούν στην αγορά για το κατά πόσο οι περικοπές παραγωγής του ΟΠΕΚ είναι σε θέση να επαναφέρουν την ισορροπία στην αγορά του μαύρου χρυσού εξουδετερώνοντας την υπερβάλλουσα προσφορά.

Η σύνοδος του ΟΠΕΚ στην Βιέννη την περασμένη εβδομάδα ολοκληρώθηκε χωρίς κάποια συμφωνία μεταξύ των μελών του καρτέλ για επέκταση η εμβάθυνση των περικοπών στην παραγωγή αργού πέραν του πρώτου τριμήνου του 2018, ενώ η πιθανή ανάκαμψη της παραγωγής σχιστολιθικού πετρελαίου των ΗΠΑ "βαραίνει” επίσης τις προοπτικές των τιμών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.