«Βαρίδια» στο πετρέλαιο από ΗΠΑ και... ΟΠΕΚ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Βαρίδια» στο πετρέλαιο από ΗΠΑ και... ΟΠΕΚ

Η αύξηση των αμερικανικών αποθεμάτων αργού και η αποτυχία μέχρι στιγμής των κρατών-μελών του ΟΠΕΚ (αλλά και των μη μελών) να μειώσουν σημαντικά την παραγωγή ρίχνουν και πάλι το πετρέλαιο κάτω από τα 50 δολάρια. Οι προβλέψεις ότι το πετρέλαιο θα ξεπεράσει τα 60 δολάρια μέσα στο 2017 δείχνουν πλέον υπεραισιόδοξες,

Η συμφωνία του ΟΠΕΚ δείχνει να αποτελεί ελλιπές μέτρο καθώς δεν περιλαμβάνει μεγαλύτερες περικοπές και ευρύτερη συμμετοχή. Από την άλλη, οι προμήθειες του αργού και των προϊόντων του στις ΗΠΑ αυξήθηκαν στο μεγαλύτερο βαθμό από το 2008 ενώ οι προβλέψεις του ΟΟΣΑ για αύξηση της ζήτησης δεν δείχνουν να εντυπωσιάζουν τους επενδυτές.

Οι τιμές μειώθηκαν την Παρασκευή το πρωί, ενώ κινούνται κοντά στο χαμηλό εξαμήνου, καθώς συνεχίζεται η υπερπροσφορά του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές, παρά την προσπάθεια του ΟΠΕΚ, για μείωση της παραγωγής.

Οι τιμές του πετρελαίου τύπου Brent, διεθνούς προέλευσης μειώθηκαν κατά 6 σεντς ή 0,1% στα 46,86 δολάρια το βαρέλι, από την προηγούμενη συνεδρίαση. Οι τιμές του αμερικανικού αργού πετρελαίου μειώθηκαν κατά 8 σεντς ή 0,2% στα 44,38 δολάρια το βαρέλι.

Αύξηση και στην παραγωγή του ΟΠΕΚ

Άνοδο 1% κατέγραψε η παραγωγή των μελών του ΟΠΕΚ το Μάιο σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα, κάτι που επιβεβαιώνει όσους είχαν εκφράσει επιφυλάξεις για τη συμφωνία των χωρών του καρτέλ να δώσουν ώθηση στην τιμή μέσω της μείωσης της παραγωγής. Η παραγωγή αυξήθηκε πάνω από τα 32,14 εκατ. βαρέλια.

Σύμφωνα με τη μηνιαία έκθεση του ΟΠΕΚ για την αγορά, η άνοδος οδηγήθηκε κυρίως από αυξήσεις σε τρία από τα 14 μέλη του καρτέλ: της Λιβύης, της Νιγηρίας και του Ιράκ.

ΙΕΑ: Ο ΟΠΕΚ θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να ενισχύσει τις τιμές

Ο ΟΠΕΚ θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο για να δώσει ώθηση στις τιμές του πετρελαίου όπως εκτιμά η τελευταία έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) ενώ σημειώνει ότι η υπερπροσφορά στην παγκόσμια αγορά πετρελαίου θα συνεχιστεί και το 2017 καθώς αυξάνεται η παραγωγή σε άλλα κράτη εκτός των μελών του ΟΠΕΚ όπως είναι για παράδειγμα οι ΗΠΑ.

Ο οργανισμός αναφέρει ότι τα επίπεδα αποθηκευμένου πετρελαίου αυξήθηκαν περαιτέρω τον Απρίλιο κατά 18,6 εκατ. βαρέλια στα κράτη του ΟΟΣΑ. Τα αποθέματα είναι πλέον κατά 292 εκατ. βαρέλια υψηλότερα από το μέσο όρο πενταετίας, όπως αναφέρει η IEA.

Ως εκ τούτου, η ΙΕΑ αναφέρει ότι θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος για να καταφέρει ο ΟΠΕΚ να ενισχύσει τις τιμές καθώς αυξάνεται η παραγωγή σε άλλα μέρη του κόσμου, όπως στις ΗΠΑ (οι οποίες αναμένεται ότι θα αυξήσουν την παραγωγή κατά 430.000 βαρέλια το 2017 και κατά 780.000 βαρέλια το 2018).

Προβλέψεις για αύξηση της ζήτησης

Η παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου αναμένεται να αυξηθεί κατά 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το β’ εξάμηνο του 2017 φθάνοντας τα 97,4 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τα 95,4 εκατομμύρια βαρέλια το πρώτο εξάμηνο σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα αποθηκευμένου πετρελαίου καταδεικνύουν ότι υπάρχει περισσότερο πετρέλαιο στον κόσμο απ’ ό,τι μπορεί να καταναλωθεί, κάτι που πυροδοτεί πιέσεις στις τιμές παρά τις προσπάθειες του ΟΠΕΚ να μειώσει την παραγωγή του.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider