Ρωσία και Σαουδική Αραβία «βάζουν πλάτη» για το πετρέλαιο

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ρωσία και Σαουδική Αραβία «βάζουν πλάτη» για το πετρέλαιο

Σε υψηλά τριών εβδομάδων βρίσκεται το πετρέλαιο, το οποίο ξεπέρασε τα 52 δολάρια τη Δευτέρα ύστερα από τη συμφωνία μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ρωσίας, η οποία κάνει λόγο για επέκταση των μέτρων μείωσης παραγωγής μέχρι το 2018 και αποτελεί ένα βήμα πιο κοντά στην χρονική επέκταση της συμφωνίας (πέραν του εξαμήνου όπως προβλεπόταν αρχικά) που επετεύχθη στο τέλος του προηγούμενου χρόνου μεταξύ των κρατών μελών του ΟΠΕΚ (και των κρατών εκτός ΟΠΕΚ). Η τιμή του αργού σημείωσε άνοδο 1,59 δολάρια στα 52,43 δολάρια το βαρέλι. Η εξέλιξη αυτή προκάλεσε έκπληξη στην αγορά, η οποία αναμένει να δει αν η φραστική αυτή δέσμευση θα γίνει πράξη από όλες τις χώρες ενώ αρκετοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσο οι παραγωγοί είναι διατεθειμένοι να εξακολουθήσουν να κινούνται με μειωμένη παραγωγή.

«Για την επέκταση της συμφωνίας μέχρι το Μάρτιο του 2018 πρέπει να ληφθεί ως προϋπόθεση ότι η ζήτηση για το πρώτο τρίμηνο του χρόνου θα παραμείνει σε χαμηλά επίπεδα», ανέφερε ο αναλυτής Carsten Fritsch, από την Commerxbank.

«Αντιμετωπίζουμε με σκεπτικισμό την πρόθεση της Ρωσίας να συμμετάσχει ενεργά στη μείωση της παραγωγής», πρόσθεσε.

Όπως είναι γνωστό, οι χώρες του ΟΠΕΚ στο τέλος του προηγούμενου έτους συμφώνησαν να μειώσουν την παραγωγή πετρελαίου στα επίπεδα των 32,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα, από τα υφιστάμενα επίπεδα παραγωγής των 33,4 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα».

Τα παγκόσμια διαθέσιμα αποθέματα πετρελαίου μειώθηκαν κατά το 1/3 από τις αρχές του χρόνου, σύμφωνα με δήλωση στο Reuters, πηγής του ΟΠΕΚ.

Η μείωση αυτή των πετρελαϊκών αποθεμάτων αποτελεί πρακτική ένδειξη ότι το πρόγραμμα μείωσης της παραγωγής πετρελαίου που εφαρμόζουν οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία βοήθησε στην μείωση της υπερπροσφοράς του πετρελαίου, σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider