Νέο χαμηλό ρεκόρ 11 ετών για το πετρέλαιο

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο χαμηλό ρεκόρ 11 ετών για το πετρέλαιο

Στα επίπεδα του 2004 κατρακύλησε η τιμή του Brent τη Δευτέρα, με τους αναλυτές να προειδοποιούν ότι ο «πάτος του βαρελιού» βρίσκεται ακόμη χαμηλότερα –εάν υπάρχει.

Με τις αγορές να έχουν μπει στην τελική ευθεία πριν τα Χριστούγεννα, το αργό άνοιξε την εβδομάδα με «βουτιά» 2% στα 36,06 δολάρια το βαρέλι, υποχωρώντας ακόμη πιο κάτω από τα επίπεδα των 36,20 δολαρίων που σηματοδότησαν τη χρηματοοικονομική κρίση του 2008.

Το πετρέλαιο δέχεται ισχυρές πιέσεις λόγω της διατήρησης της παγκόσμιας παραγωγής σε πρωτοφανή επίπεδα, μετά την αδυναμία του OPEC να αναθεωρήσει προς τα κάτω το μέγιστο όριο παραγωγής. Περαιτέρω πιέσεις ασκούνται στην τιμή του πετρελαίου μετά την αύξηση των επιτοκίων από τη Fed την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς και τις ενδείξεις για επέκταση των μονάδων εξόρυξης στις ΗΠΑ.

«Υπάρχουν κίνδυνοι περαιτέρω πτώσης των τιμών», προειδοποιεί με ανακοίνωσή της τη Δευτέρα η Barclays.

Την ίδια ώρα, η Morgan Stanley εκτιμά ότι «οι ελπίδες για εξισορρόπηση εντός του 2016 αντιμετωπίζουν σοβαρές προκλήσεις». Όπως εξηγεί η ANZ, η παραγωγή στις ΗΠΑ αποδεικνύεται πιο ανθεκτική απ’ όσο είχαν προβλέψει πολλά μοντέλα της αγοράς, λόγω των αυξανόμενων κοιτασμάτων που έχουν εκτιναχθεί στα 491 εκατ. βαρέλια –τα ανώτατα επίπεδα από το 1930.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider