Γιατί η επένδυση σε χρυσό μπορεί να αποδειχθεί επισφαλής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί η επένδυση σε χρυσό μπορεί να αποδειχθεί επισφαλής

Ως μια από τις πιο λανθασμένες επενδυτικές κινήσεις χαρακτηρίζει την αγορά συμβολαίων χρυσού ένας γκουρού των αγορών, ο Michael Covel.

Όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά, η αγορά και διακράτηση του χρυσού μπορεί να αποδειχθεί μια απόλυτα εσφαλμένη επενδυτική κίνηση. Και αυτό γιατί, όπως επισημαίνει, κάθε πρόβλεψη για την πορεία της τιμής του πολύτιμου μετάλλου κρίνεται εξαιρετικά επισφαλής.

Σύμφωνα με τον ίδιο – και όπως αναφέρει το Business Ιnsider – η πικρή αλήθεια είναι η εξής: Η αγορά δεν... δίνει δεκάρα για καμία πρόβλεψη κανενός αναλυτή.

Για να τεκμηριώσει τους ισχυρισμούς του ο Covel αναλύει την πορεία της τιμής του χρυσού για τη χρονιά που σε λίγα 24ωρα εκπνέει.

Screen Shot 2016 12 20 at 9.34.23 AM

Το πολύτιμο μέταλλο υποδέχθηκε το 2016 με τους καλύτερους οιωνούς. Η απόφαση της αμερικανικής Fed τον Δεκέμβριο του 2015 να αυξήσει για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια τα επιτόκια, η ραγδαία υποχώρηση της τιμής του πετρελαίου, οι ανησυχίες για επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας έκαναν τις αγορές να μοιάζουν με «τρενάκι του τρόμου». Μπροστά στις πρωτοφανείς πιέσεις που δέχονταν τα κυριότερα χρηματιστήρια του κόσμου, ο ένας μετά τον άλλο οι επενδυτές «στριμώχνονταν» για να βρεθούν στην ασφάλεια που προσέφερε η «αγκαλιά» του χρυσού. Και η τιμή του πολύτιμου μετάλλου είχε πάρει για τα καλά την ανιούσα…

Ήταν τον περασμένο Μάιο όταν η JP Morgan συμβούλευε τους επενδυτές – πελάτες της να πάρουν θέση για μια νέα και μακρά bull market για το χρυσό.

Ένα μήνα μετά, η Goldman Sachs προχώρησε σε σημαντική αναθεώρηση της τιμής του πολύτιμου μετάλλου, προβλέποντας ισχυροποίησή του τόσο σε βραχυπρόθεσμο, όσο και σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα.

Τον Οκτώβριο και η Bank of America Merrill Lynch συμβούλευσε τους επενδυτές να στραφούν στην ασφάλεια του χρυσού. Όπως τόνιζαν οι αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, όταν η Fed προχωρούσε σε αύξηση των επιτοκίων, οι αγορές θα επιδίδονταν σε ελεύθερη πτώση, το δολάριο σε ανοδικό ράλι και η αγορά χρυσού θα έμοιαζε η ασφαλέστερη επενδυτική κίνηση.

Κατά τον Covel, ωστόσο, υπάρχει ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα σε ό,τι αφορά τις προβλέψεις των αναλυτών για την πορεία του πολύτιμου μετάλλου. Ποιο είναι αυτό; Εάν κάτι πάει στραβά, κανένας μεγάλος επενδυτικός οίκος δεν έχει προσφέρει τις καταλληλότερες συμβουλές για μια «ανώδυνη» έξοδο από τον χρυσό.

Όπως επισημαίνει ο Covel, οι περισσότεροι επενδυτές ακολουθούν την εξής στρατηγική: «Αγοράζουμε και ελπίζουμε», με την προσδοκία ότι οι τιμές του χρυσού θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, βάσει των προβλέψεων των «ειδικών».

Πως αποκομίζει κανείς κέρδη από τον χρυσό;

Η απάντηση είναι η προφανής: Μην βασίζεστε στην στρατηγική «Αγοράζουμε και ελπίζουμε». Και αυτό γιατί, όπως και τα περισσότερα εμπορεύματα, έτσι και ο χρυσός μπορεί να εκπλήξει τους επενδυτές με τα μεγάλα – και τελικώς απρόβλεπτα - «σκαμπανεβάσματά» του.

Ο χρυσός τείνει να εμφανίζεται εξαιρετικά «ευάλωτος» στο συναισθηματικό κόσμο του κάθε επενδυτή. Κάθε νέος γύρος νευρικότητας στις αγορές δύναται να πυροδοτήσει μεγάλες διακυμάνσεις στην τιμή του πολύτιμου μετάλλου. Δεν είναι λίγοι όσοι συνδέουν άρρηκτα τα «πολιτικά πιστεύω» τους με τον χρυσό.

Η κεντρική ιδέα στις επενδυτικές συμβουλές του Covel για τον χρυσό είναι η ακόλουθη: Ισχυρό sell (πώληση) αμέσως μόλις η τάση αρχίσει να αλλάζει, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος των ακραίων «συμπεριφορών» και δη ακραίων απωλειών. «Πρέπει να μείνετε μακριά από αναλυτές που προβλέπουν ραγδαία άνοδο της τιμής του χρυσού… ως το φεγγάρι, ως τον Άρη… ή ακόμη υψηλότερα», συστήνει ο γκουρού των αγορών.

«Μην ξεχνάτε ποτέ πως όταν οι αγορές κινούνται είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω, εσείς πρέπει να βρίσκεστε στη σωστή πλευρά της τάσης… για να μην χάσετε τα πάντα!», καταλήγει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider