Έτος των εμπορευμάτων το 2016 - Ποια ξεχώρισαν

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έτος των εμπορευμάτων το 2016 - Ποια ξεχώρισαν

Ανέλπιστα καλή χρονιά αποδείχθηκε το 2016 για τα εμπορεύματα, τα οποία καταγράφουν τα ισχυρότερα ετήσια κέρδη από το 2010.

Τα σκήπτρα της ανόδου κρατούν τα βιομηχανικά μέταλλα, αντιστρέφοντας πλήρως το πτωτικό κλίμα που επικρατούσε πέρυσι. Τη μεγαλύτερη άνοδο σημείωσαν ο ψευδάργυρος, ο σίδηρος και το φυσικό αέριο, τα οποία το 2016 είχαν υποστεί τις μεγαλύτερες απώλειες.

«Το 2016 τα εμπορεύματα μπήκαν σε τροχιά ανάκαμψης μετά από πέντε χρόνια πτωτικής αγοράς (bear market)», σχολιάζει στο MarketWatch ο Christopher Wyke, κορυφαίος στέλεχος της Schroder. «Πιστεύουμε ότι αυτό το ράλι θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια», χάρη στη δυναμική της προσφοράς και της ζήτησης, των δράσεων των κυβερνήσεων και της ζήτησης από τους επενδυτές ως όπλο κατά του πληθωρισμού, εξηγεί.

Βιομηχανικά μέταλλα

Είναι οι απόλυτοι νικητές της ανοδικής τάσης στα εμπορεύματα.

Ο σίδηρος κατέγραψε την πιο εντυπωσιακή πορεία φέτος, αντιστρέφοντας πλήρως το κλίμα, κερδίζοντας 92,7% σε ετήσια βάση, σύμφωνα με τα στοιχεία της S&P Global Platts. «Όσο συνεχίζεται η χαλυβουργική δραστηριότητα στην Κίνα, ο σίδηρος θα ανεβαίνει», εκτιμά ο αναλυτής της εταιρείας, Joseph Innace.

Ισχυρές αποδόσεις κατέγραψε και ο χαλκός, αγγίζοντας το 20% σε ετήσια βάση. Οι προσδοκίες για αύξηση των δημοσιονομικών δαπανών για υποδομές, που δημιούργησε η εκλογική του Donald Trump στις ΗΠΑ, έδωσαν μεγάλη ώθηση στο μέταλλο.

Με κέρδη 72%, ο ψευδάργυρος συγκαταλέγεται στις πιο κερδοφόρες επενδύσεις σε εμπορεύματα για το έτος που φεύγει. Η ανοδική του πορεία αναμένεται να συνεχιστεί, αν και όλα εξαρτώνται από τους ρυθμούς ανάπτυξης στην Κίνα –που αποτελεί και τον μεγαλύτερο παραγωγό παγκοσμίως, σύμφωνα με τον Chris Gaffney από την EverBank.

Πετρέλαιο και φυσικό αέριο

Μετά από δαιδαλώδεις διαβουλεύσεις και διαδοχικές διαψεύσεις των προσδοκιών, οι χώρες του OPEC κατόρθωσαν τον Νοέμβριο να καταλήξουν σε συμφωνία μείωσης της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα η τιμή του Brent να ανακάμψει εντυπωσιακά το τελευταίο διάστημα, καταγράφοντας κέρδη 38% σε ετήσια βάση, ενώ κατά 52% ενισχύθηκε το φυσικό αέριο.

«Η ισορροπία προσφοράς/ζήτησης αποκαθίσταται σιγά σιγά και το 2017 αναμένουμε μείωση των αποθεμάτων», σχολιάζει ο Brian Youngberg από τη Edward Jones. «Η παγκόσμια ζήτηση είναι ισχυρή και κυμαίνεται υψηλότερα από το αναμενόμενο, με τη βοήθεια της Ινδίας και άλλων αναπτυσσόμενων χωρών», συμπληρώνει.

Σύμφωνα με τον Youngberg, η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) αναμένεται να ενισχυθεί άνω των 50 δολαρίων το 2017 προσεγγίζοντας τα 60 δολάρια.

Χρυσός και ασήμι

Το 2016 αναμένεται να είναι το πρώτο κερδοφόρο έτος μετά το 2012 για τον χρυσό, ενώ το ασήμι εκτιμάται ότι θα καταγράψει τα υψηλότερα ετήσια κέρδη της τελευταίας εξαετίας. Ο χρυσός ενισχύεται κατά 7,9% από την αρχή του έτους και επισκιάζεται από το ασήμι που καταγράφει κέρδη 22%.

«Το 2016 ήταν ένα κρίσιμο έτος για τον χρυσό που θεωρείται επενδυτικό καταφύγιο σε συνθήκες αυξημένης αβεβαιότητας. Οι ανησυχίες για την ανάπτυξη, η αβεβαιότητα για το Brexit και τις αμερικανικές εκλογές, καθώς και η άνοδος των επιτοκίων της Fed θέτουν τις προϋποθέσεις για ένα λαμπρό έτος.

Αγροτικά προϊόντα

Από τα αγροτικά εμπορεύματα, τις υψηλότερες επιδόσεις σημείωσε ο χυμός πορτοκαλιού (40%) και η ζάχαρη (18%). Ο χυμός πορτοκαλιού οφείλει την άνοδό του στη μείωση της παραγωγής στις ΗΠΑ και τη Βραζιλία.

Στους χαμένους της χρονιάς συγκαταλέγεται το κακάο, με τους αναλυτές να βλέπουν σταθεροποίηση των τιμών στα 2.000 δολάρια ανά κυβικό τόνο, από 2.325 που είναι σήμερα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider