Συμφωνία και με τους ανταγωνιστές του θέλει ο OPEC

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συμφωνία και με τους ανταγωνιστές του θέλει ο OPEC

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC) προσπαθεί να δημιουργήσει μια πλατφόρμα συνεργασίας για τον OPEC και τους παραγωγούς που δεν είναι μέλη του προκειμένου να αποκαταστήσει τη σταθερότητα στην αγορά, δήλωσε σήμερα Τετάρτη ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού Mohammed Barkindo.

Η δραματική μείωση της τιμής του πετρελαίου από τα μέσα του 2014 έχει οδηγήσει σε τεράστια συρρίκνωση των επενδύσεων στον κλάδο που «ξεπερνά τα 300 δισ. δολάρια το 2015 και το 2016», δήλωσε ο Barkindo σε εκδήλωση του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών στην Ουάσινγκτον.

Οι υπουργοί του OPEC αποφάσισαν ότι είναι ώρα για δράση, δήλωσε ο Barkindo.

Τις δύο τελευταίες εβδομάδες, ο OPEC και οι παραγωγοί εκτός του οργανισμού, με επικεφαλής τη Ρωσία, συμφώνησαν στη Βιέννη να μειώσουν την παραγωγή κατά σχεδόν 1,8 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ξεκινώντας από την 1η Ιανουαρίου και για μια περίοδο έξι μηνών. Η κίνηση αυτή ενίσχυσε άμεσα τις διεθνείς τιμές πετρελαίου.

«Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει αυτό ανάμεσα σε εμάς και σε χώρες εκτός του OPEC. Άρα το επίπεδο δέσμευσης που είδαμε στη Βιέννη ήταν άνευ προηγουμένου», δήλωσε ο Barkindo.

Ο γενικός γραμματέας του OPEC είπε ότι επιθυμεί να ενδυναμωθεί ο διάλογος μεταξύ του OPEC και των ΗΠΑ, που αποτελούν σημαντικό εισαγωγέα του πετρελαίου που παράγει το καρτέλ και έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς αργού στον κόσμο.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider