Οι επενδυτές δεν πιστεύουν τον OPEC και «ρίχνουν» το πετρέλαιο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι επενδυτές δεν πιστεύουν τον OPEC και «ρίχνουν» το πετρέλαιο

Στα χαμηλά έξι εβδομάδων βυθίστηκε η τιμή του πετρελαίου, καθώς πυκνώνουν τα σύννεφα πάνω από τον OPEC και την προγραμματισμένη σύνοδο στο τέλος του μήνα που δεν αναμένεται να οδηγήσει στην πολυαναμενόμενη συμφωνία για «φρένο» στην παραγωγή.

Τουλάχιστον, αυτό φαίνεται να πιστεύουν οι επενδυτές που «έριξαν» την τιμή του μαύρου χρυσού κάτω από τα 45 δολάρια το βαρέλι. Συγκεκριμένα την Πέμπτη, η τιμή του αμερικανικού αργού (WTI) υποχώρησε κατά 1,24% στα 44,46 δολάρια.

Σε ανακοίνωση του που δημοσιοποιήθηκε την Πέμπτη, πάντως, ο οργανισμός διαβεβαιώνει ότι «παραμείνει εξαιρετικά αισιόδοξος για την επικύρωση της συμφωνίας στο Αλγέρι με τη λήψη συγκεκριμένων και αποφασιστικών δράσεων από τους παραγωγούς».

Η πράξη, όμως, άλλα δείχνει. Από την ανακοίνωση της συμφωνίας στην Αλγερία τον Σεπτέμβριο μέχρι σήμερα, η παραγωγή των μελών OPEC έχει αυξηθεί, αντί να μειωθεί. Τον Οκτώβριο, μάλιστα, σημειώθηκε ρεκόρ ημερήσιας παραγωγής πετρελαίου στα 34,02 εκατ. βαρέλια, μετά την αύξηση της παραγωγής στη Λιβύη, τη Νιγηρία και το Ιράν κατά 400.000 βαρέλια, σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

«Αν έχεις λάβει θέση αγοράς (bull) θα απογοητευτείς», σχολιάζει στο αμερικανικό δίκτυο ο Kyle Cooper, διευθυντής έρευνας της with IAF Advisors στο Χιούστον των ΗΠΑ. «Οι διαφωνίες εντείνονται στους κόλπους του OPEC και ενισχύεται η υποψία ότι δεν θα βγει κάτι αξιόλογο από την επόμενη διάσκεψη», εκτιμά.

Την ίδια άποψη συμμερίζεται και η Goldman Sachs, η οποία θεωρεί απίθανη την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των κρατών-μελών του OPEC και προειδοποιεί ότι η τιμή του αργού θα υποχωρήσει στα 40 με 45 δολάρια το βαρέλι. «Η έλλειψη προόδου στην εφαρμογή πλαφόν στην παραγωγή και η αυξανόμενη ένταση μετά των παραγωγών του OPEC υποδεικνύουν ότι η πιθανότητα συμφωνίας είναι πάρα πολύ μικρή», αναφέρουν οι αναλυτές της Goldman σε πρόσφατο σημείωμα τους.

«Το πιθανότερο είναι ότι ο OPEC δεν θα εκπληρώσει τις προσδοκίες –που είναι ούτως ή άλλως χαμηλές», σχολιάζει ο Michael D. Cohen από την Barclays Capital στη Νέα Υόρκη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η υποχώρηση των τιμών σε ακόμη χαμηλότερα επίπεδα είναι πολύ πιθανό, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα. Το πραγματικό πρόβλημα, εξηγεί, είναι ότι η Νιγηρία, το Ιράν και η Λιβύη εξακολουθούν να αυξάνουν την παραγωγή τους. Η Σαουδική Αραβία δεν πρόκειται να μειώσει την παραγωγή της πάνω από 500.000 βαρέλια την ημέρα για να καλύψει τη διαφορά, προειδοποιεί.

«Η συσσώρευση αποθεμάτων δικαιολογεί την πρόσφατη διόρθωση στις τιμές και μειώνει τις πιθανότητες να καταλήξει ο OPEC σε συμφωνία –ιδίως μετά την τελευταία αύξηση της παραγωγής», σχολιάζει στο MarketWatch ο Phil Flynn από την Price Futures Group.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider