Νέο πλήγμα για το πετρέλαιο μετά τις «αντιστάσεις» του Ιράν

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέο πλήγμα για το πετρέλαιο μετά τις «αντιστάσεις» του Ιράν

Σε απόσταση αναπνοής από το φράγμα των 50 δολαρίων το βαρέλι κατρακυλά το πετρέλαιο τη Δευτέρα, μετά την άρνηση του Ιράν να συμμορφωθεί με τον στόχο μείωσης της παραγωγής που συμφώνησε ο OPEC στο Αλγέρι τον Σεπτέμβριο.

Η πολυαναμενόμενη συμφωνία, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί στην τακτική συνεδρίαση των χωρών του OPEC στις 30 Νοεμβρίου, φαίνεται πως συναντά ολοένα μεγαλύτερες αντιδράσεις μεταξύ των πετρελαιοπαραγωγών κρατών, και κυρίως του Ιράκ και της Ρωσίας.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του περασμένου Σαββατοκύριακου, αξιωματούχοι από το Ιράν δήλωσαν ότι επιθυμία της χώρας είναι να εξαιρεθεί από τη συμφωνία μείωσης της παραγωγής, η οποία κυμαίνεται σήμερα στα 4,77 εκατ. βαρέλια για τη χώρα. Στον απόηχο των δημοσιευμάτων, το αμερικανικό αργό (WTI) καταγράφει απώλειες 0,24% στα 50,73 δολάρια/βαρέλι, ενώ το Brent σημειώνει πτώση 0,06% στα 51,75 δολάρια/βαρέλι.

«Υπάρχει κίνδυνος η άρνηση του Ιράν να πυροδοτήσει ένα ντόμινο μεταξύ και των υπόλοιπων παραγωγών που μπορεί να ζητήσουν επίσης να εξαιρεθούν από τη συμφωνία», σχολιάζει στο MarketWatch ο Gao Jian από τη SCI International.

Σύμφωνα με την ANZ Research, η τιμή του πετρελαίου θα συνεχίσει να δέχεται πιέσεις στη σημερινή συνεδρίαση, στον απόηχο των δηλώσεων από το Ιράν, ενώ οι αναλυτές προειδοποιούν ότι εάν ενταθούν οι προστριβές εντός του OPEC δεν αποκλείεται να κινδυνέψει και η συμφωνία που έχει επιτευχθεί μέχρι στιγμής με τη Μόσχα.

Στη συνεδρίαση του Νοεμβρίου, τα μέλη του OPEC θα συμφωνήσουν τις επιμέρους ποσοστώσεις στην παραγωγή πετρελαίου, με στόχο τη μείωση της συνολικής προσφοράς που θα δώσει ώθηση στην τιμή του πετρελαίου, μετά τη βουτιά κάτω από τα 30 δολάρια/βαρέλι που κατεγράφη εντός του έτους.

Αντίθετη άποψη έχει, πάντως, ο Ελβετός μεγαλοεπενδυτής Marc Faber, γνωστός και ως «Mr. Doom», ο οποίος βλέπει άνοδο του πετρελαίου στα επίπεδα των 70 δολαρίων το βαρέλι. Ο Faber στηρίζει την εκτίμηση αυτή στη ραγδαία οικονομική ανάπτυξη στην Ασία και τη συνεπαγόμενη εκτίναξη των τιμών. Όπως αναφέρει στο CNBC, δεν αποκλείεται το πετρέλαιο να «δοκιμάσει τα επίπεδα των 70 δολαρίων στο σύντομο μέλλον».

Όπως εξηγεί ο ίδιος, ο συνδυασμός του «κατασκευαστικού οργασμού» στα αναπτυσσόμενα ασιατικά αστικά κέντρα σε συνδυασμό με τις αυξανόμενες δημόσιες δαπάνες θα οδηγήσουν σε εκτόξευση τις τιμές των εμπορευμάτων, συμπεριλαμβανομένου και του μαύρου χρυσού.

Οι παράγοντες της αγοράς παρακολουθούν με αυξημένο ενδιαφέρον, επίσης, τις εξελίξεις στη Βενεζουέλα –έναν από τους βασικότερους παραγωγούς εκτός OPEC. Το κογκρέσο της χώρας απεφάνθη πραξικόπημα εκ μέρους του προέδρου Nicolas Maduro, μετά την απόρριψη της διεξαγωγής δημοψηφίσματος.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider