Δύσκολη η συμφωνία στην διάσκεψη του OPEC

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δύσκολη η συμφωνία στην διάσκεψη του OPEC

Η Σαουδική Αραβία διέψευσε σήμερα τις ελπίδες ότι τα κράτη-μέλη του OPEC θα μπορούσαν να καταλήξουν σε συμφωνία για πάγωμα της παραγωγής κατά τη συνάντησή τους αυτή την εβδομάδα στην Αλγερία, καθώς πηγές από τον Οργανισμό είπαν ότι οι διαφορές μεταξύ της χώρας και του Ιράν παραμένουν μεγάλες.

«Πρόκειται για συνάντηση συμβουλευτικού χαρακτήρα… Θα διαβουλευθούμε μεταξύ μας, θα ακούσουμε τις απόψεις, θα ακούσουμε τον γραμματέα του ΟΠΕΚ και επίσης θα ακούσουμε τους καταναλωτές», δήλωσε σε δημοσιογράφους ο υπουργός Ενέργειας της Σαουδικής Αραβίας Khalid al-Falih.

Ο Οργανισμός Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (OPEC) θα έχει ανεπίσημες συνομιλίες την Τετάρτη στις 17:00 ώρα Ελλάδας. Τα μέλη του θα συναντηθούν επίσης με παραγωγούς που δεν είναι μέλη του ΟΠΕΚ, όπως η Ρωσία, στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας, στο οποίο συμμετέχουν παραγωγοί και καταναλωτές.

Χθες, ο Ιρανός υπουργός Πετρελαίου Bijan Namdar Zangeneh είπε ότι δεν θα πρέπει να υπάρχουν μεγάλες προσδοκίες, ενώ οι απεσταλμένοι πολλών χωρών στον ΟΠΕΚ δήλωσαν ότι η απόσταση μεταξύ των θέσεων της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν παραμένει μεγάλη. Οι τιμές του πετρελαίου σημείωναν σήμερα πτώση άνω του 1%.

Τρεις πηγές του OPEC είπαν ότι το Ιράν, του οποίου η παραγωγή έχει μείνει στάσιμη στα 3,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, επιμένει να έχει το δικαίωμα να την αυξήσει στα περίπου 4,1-4,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, ενώ τα μέλη του ΟΠΕΚ από τις χώρες του Κόλπου θέλουν η παραγωγή του να παγώσει κάτω από τα 4 εκατ. βαρέλια.

«Μην περιμένετε τίποτα εκτός κι αν το Ιράν ξαφνικά αλλάξει γνώμη και συμφωνήσει σε ένα πάγωμα. Αλλά δεν νομίζω ότι θα συμβεί αυτό», δήλωσε πηγή από τον OPEC με γνώση των συνομιλιών.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak αναμενόταν να συναντήσει τον Zangeneh σήμερα, σε μια νέα απόπειρα, σύμφωνα με πηγές, να πειστεί η Τεχεράνη να ‘παίξει μπάλα’.

Ο Falih είπε επίσης ότι είναι αισιόδοξος για την αγορά πετρελαίου αν και η αποκατάσταση της ισορροπίας σε αυτή παίρνει περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι αναμενόταν.

«Η αγορά κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, πιο αργά απ’ ό,τι ελπίζαμε πριν από μερικούς μήνες αλλά τα θεμελιώδη κινούνται στη σωστή κατεύθυνση», δήλωσε ο Falih σε δημοσιογράφους. «Από αυτή την άποψη, νιώθουμε καλά για την αγορά και νομίζω ότι η εξισορρόπηση είναι εδώ αλλά παίρνει περισσότερο χρόνο απ’ ό,τι ελπίζαμε».

Σύμφωνα με τον Falih, τα παγκόσμια αποθέματα πετρελαίου έχουν αρχίσει να μειώνονται. «Το πόσο γρήγορα θα γίνει αυτό εξαρτάται και από την συμφωνία για την παραγωγή. Εάν υπάρξει συμφωνία για κάτι τέτοιο τους επόμενους μήνες, η Σαουδική Αραβία θα είναι υπέρ της συναινετικής άποψης».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider