Ράλι 3% στο πετρέλαιο με «καύσιμο» τον OPEC

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ράλι 3% στο πετρέλαιο με «καύσιμο» τον OPEC

Άλμα 3% σημειώνει το πετρέλαιο τη Δευτέρα, την πρώτη ημέρα του Διεθνούς Φόρουμ για την Ενέργεια στην Αλγερία, καθώς φουντώνουν οι προσδοκίες για επίτευξη συμφωνίας.


Το Brent ξεπέρασε σήμερα τα 47 δολάρια/βαρέλι, σημειώνοντας κέρδη 3,20%, ενώ το αμερικανικό αργό WTI κυμαίνεται στα 45,86 δολάρια/βαρέλι με άνοδο 3,10%.

Οι παράγοντες της αγοράς αναμένουν με ανυπομονησία την άτυπη σύνοδο των μελών του OPEC την Τετάρτη, στο περιθώριο του Φόρουμ, όπου θα τεθεί εκ νέου το ζήτημα της επιβολής πλαφόν στην παραγωγή πετρελαίου με στόχο τη στήριξη της τιμής του που διολισθαίνει την τελευταία διετία.

Σχεδόν έξι μήνες μετά τη Σύνοδο της Ντόχα που είχε καταλήξει σε ναυάγιο, το Ιράν έχει πλέον φθάσει τα επίπεδα παραγωγής που είχε πριν από τις κυρώσεις, και το γεγονός αυτό έχει αυξήσει τις προσδοκίες ότι ίσως είναι πια δυνατή μια συμφωνία. Ωστόσο, παρά τη διάχυτη αισιοδοξία της αγοράς, τα πράγματα δεν είναι ρόδινα, καθώς το Ιράν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να μειώσει την προσφορά πετρελαίου λίγους μήνες μετά την άρση του εμπάργκο.

«Μια διάψευση των προσδοκιών για συμφωνία στο Αλγέρι θα μπορούσε να διευρύνει το εύρος προς τα κάτω, ενώ αντίθετα, η επίτευξη μιας συμφωνίας, ανάλογα με το τι θα περιέχει, θα μπορούσε να προκαλέσει ένα βραχύβιο ράλι σε τιμές πάνω από τα 50 δολάρια/βαρέλι», εκτιμά ο Ole Hansen, επικεφαλής στρατηγικής στα εμπορεύματα της Saxo Bank.

Σύμφωνα με τον ίδιο, μια συμφωνία για περιορισμό της παραγωγής είναι πιθανό να προκαλέσει το κερδοσκοπικό ενδιαφέρον των αγοραστών, ωστόσο, για άλλη μια φορά, οι τιμές κοντά στα 50 δολάριο στο αργό πετρέλαιο Brent θα αποτελέσουν πηγή ισχυρής αντίστασης.

Σε περίπτωση αποτυχίας της συμφωνίας, θα ενισχυθεί ο κίνδυνος πτώσης του Brent σε τιμές κάτω από τα πρόσφατα επίπεδα στήριξης των 45 δολαρίων/βαρέλι, ενώ δεν θα μοιάζουν μακρινά ούτε τα 40 δολάρια.

Με δήλωσή τους τη Δευτέρα, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα επιβεβαίωσαν τη στήριξη τους στην επίτευξη συμφωνίας. «Εάν όλα τα μέλη του ΟΠΕΚ είναι σε συμφωνία για μια απόφαση, νομίζω ότι υπάρχει υψηλή πιθανότητα να εξασφαλιστεί η στήριξη των άλλων, ιδιαίτερα της Ρωσίας», δήλωσε στο Reuters ο υπουργός Ενέργειας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων Suhail Mohammed Faraj Al Mazroui.

«Για εμάς στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, είμαστε υπέρ μιας απόφασης. Πιστεύουμε ότι ένα πάγωμα θα βοηθήσει εάν συμφωνηθεί. Ελπίζουμε ότι όλοι θα συμφωνήσουμε», τόνισε.

Αυτή τη στιγμή, η «ανεξέλεγκτη» παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου υπερβαίνει τα 2 εκατ. βαρέλια/ημέρα, σύμφωνα με τον αναλυτή Bjarne Schieldrop της SEB. Κατά πόσο θα κλείσουν μια συμφωνία στην Αλγερία θα εξαρτηθεί από το εάν θα είναι διατεθειμένα τα κράτη με τη μεγαλύτερη παραγωγή να «θυσιάσουν» ένα μέρος της προσφορά τους για τα εκτιμώμενα οφέλη από την άνοδο των τιμών, σημειώνει.

Ο ίδιος, πάντως, εκτιμά ότι δεν θα καταλήξουν ούτε αυτή τη φορά σε συμφωνία οι πετρελαιοπαραγωγές χώρες. «Θα φύγουν με άδεια χέρια γιατί είναι δύσκολο να πάρουν μια τέτοια απόφαση», σημειώνει ο Schieldrop.

Σύμφωνα με πηγές του Reuters, ούτε η Σαουδική Αραβία προσβλέπει σε μια συμφωνία στην άτυπη σύνοδο στο Αλγέρι, αν και η ίδια προσφέρεται να μειώσει την παραγωγή της αν κάνει το ίδιο και το Ιράν για ένα έτος.

«Το γεγονός ότι χώρες όπως η Αλγερία συνεχίζουν να συζητούν περί συμφωνίας, σημαίνει ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά», εκτιμά ο Jonathan Barratt από την Ayers Alliance στο Σίδνεϊ. «Πιστεύω ότι η Αλγερία και η Βενεζουέλα θα ασκήσουν μεγάλες πιέσεις για πάγωμα της παραγωγής –είναι ζωτικής σημασίας για τις χώρες αυτές να αυξηθεί η τιμή», προσθέτει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider