Όλοι περιμένουν τη συμφωνία που θα «σώσει» το πετρέλαιο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Όλοι περιμένουν τη συμφωνία που θα «σώσει» το πετρέλαιο

Στην Αλγερία στρέφεται το ενδιαφέρον των αγορών, όπου θα πραγματοποιηθεί η άτυπη συνάντηση των μελών του OPEC επόμενη Τετάρτη, στο περιθώριο του Διεθνούς Φόρουμ Ενέργειας. Οι προσδοκίες για επιβολή πλαφόν στην παραγωγή του πετρελαίου είναι υψηλές –αλλά μπορεί να διαψευστούν, όπως συνέβη τον Απρίλιο στη Ντόχα.

Το πρόβλημα όταν ναυαγούν οι συνομιλίες των πετρελαιοπαραγωγών είναι ότι ενισχύεται η μεταβλητότητα στην αγορά και το πετρέλαιο αδυνατεί να κατοχυρώσει τα επίπεδα των 50 δολαρίων. Σήμερα, Παρασκευή, το Brent κυμαίνεται στα 47,15 δολάρια/βαρέλι, καταγράφοντας πτώση 1,05% (στις 11.30 ώρα Ελλάδος).

Τις προσδοκίες της αγοράς για επίτευξη συμφωνίας αυτή τη φορά έχουν καλλιεργήσει οι πρόσφατες δηλώσεις Ρώσων και Σαουδαράβων αξιωματούχων ότι θα συνεργαστούν στενά επιδιώκοντας «πάση θυσία» μια συμφωνία με στόχο τη σταθεροποίηση της αγοράς. Κανονίζουν, όμως, χωρίς τον ξενοδόχο. Το Ιράν έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να συμμετέχει σε συμφωνία για μείωση της παραγωγής της, αφού μόλις πριν λίγους μήνες έγινε η άρση του εμπάργκο που δεν της επέτρεπε να εξάγει το πετρέλαιό της.

Η Ρωσία από την άλλη, ενώ έχει δεσμευτεί να στηρίξει μια συμφωνία για περιορισμό της παραγωγής, αυξάνει συνεχώς την παραγωγή της. Όπως σημειώνει ένας αναλυτής, σύμφωνα με το MarketWatch, η παραγωγή του πετρελαίου άγγιξαν νέο υψηλό της μετασοβιετικής εποχής στα 11 εκατ. βαρέλια την ημέρα.

Τα μηνύματα από τον γενικό γραμματέα του OPEC, Mohammed Barkindo, δημιουργούν σύγχυση: από τη μία εκτιμά ότι δεν θα ληφθεί απόφαση στην άτυπη συνάντηση στην Αλγερία, και από την άλλη εξαγγέλλει ότι αν υπάρξει σύμπνοια στο φόρουμ, θα συγκαλέσει έκτακτη σύνοδο. Την ίδια ώρα, βέβαια, πολλοί πιστεύουν ότι αν καταλήξουν σε συμφωνία, μπορεί να υπάρξει επίσημη ανακοίνωση ήδη αυτή την εβδομάδα. «Οι πιθανότητες για κάτι τέτοιο έχουν αυξηθεί δραματικά», αποκαλύπτει ο Phil Flynn, επικεφαλής αναλυτής της Price Futures Group.

«Όλοι οι παραγωγοί διαισθάνονται πόσο οδυνηρές θα είναι οι οικονομικές επιπτώσεις και το κίνητρο να συμφωνήσουν είναι πιο ισχυρό σήμερα», σχολιάζει στο Bloomberg ο ο Bassam Fattouh, διευθυντής του Ερευνητικού Ινστιτούτου Ενέργειας της Οξφόρδης.

Ο James Williams, ειδικός σε θέματα ενέργειας της WTRG, πάντως, θεωρεί πιθανό την Κυριακή να γίνουν κάποιες προπαρασκευαστικές συναντήσεις εν όψει της συνάντησης την Τετάρτη. Ο ίδιος εκτιμά ότι όλα εξαρτώνται από τη Σαουδική Αραβία και πόσο διατεθειμένη είναι να μειώσει τη δική της παραγωγή για να αντισταθμιστεί η αύξηση από χώρες όπως το Ιράν, τη Νιγηρία και τη Λιβύη.

«Κατά πόσο η τιμή του πετρελαίου θα κυμαίνεται στα 30 ή στα 60 δολάρια/βαρέλι εξαρτάται από τη Σαουδική Αραβία και από το εάν θα μειώσει την παραγωγή της στα επίπεδα πριν το καλοκαίρι», τονίζει ο Anas Alhajji, ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας σε θέματα ενέργειας.

Σύμφωνα με τον CEO της PVM Group στο Λονδίνο, David Hufton, «αν δεν συμφωνήσουν σε πάγωμα της παραγωγής η τιμή του πετρελαίου θα βουλιάξει στα 30-40 δολάρια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider