ΙΕΑ: Υπερπροσφορά πετρελαίου και το α’ εξάμηνο του 2017

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΕΑ: Υπερπροσφορά πετρελαίου και το α’ εξάμηνο του 2017

Η υπερβάλλουσα προσφορά πετρελαίου, η οποία πιέζει διαρκώς τις τιμές προς τα κάτω, θα συνεχιστεί έως το τέλος του έτους και πιθανότατα και το πρώτο εξάμηνο του 2017, εκτιμά ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA).

Όπως αναφέρει στη σχετική έκθεσή του, η μεγάλη επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου, σε συνδυασμό με τη διόγκωση των αποθεμάτων και την αύξηση της προσφοράς του, σημαίνουν ότι η αγορά του αργού θα χαρακτηρίζεται από υπερβάλλουσα προσφορά.

«Η πρόβλεψή μας στη μηνιαία έκθεση είναι ότι αυτή η δυναμική σχέση προσφοράς - ζήτησης είναι πιθανόν να μη μεταβληθεί σημαντικά τους επόμενους μήνες. Ως αποτέλεσμα, η προσφορά θα συνεχίσει να υπερβαίνει τη ζήτηση, τουλάχιστον στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους», σημειώνεται. Ο IEA ανέμενε προηγουμένως ότι δεν θα υπήρχε πλεόνασμα πετρελαίου στην αγορά κατά το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους.

Η δυναμικότητα των παγκόσμιων διυλιστηρίων αναμένεται να αυξηθεί με τον χαμηλότερο ρυθμό, εδώ και τουλάχιστον μία δεκαετία, περιορίζοντας τη ζήτηση για αργό πετρέλαιο, όπως και η αύξηση των αποθεμάτων στις χώρες του ΟΟΣΑ στο νέο υψηλό επίπεδο - ρεκόρ των 3,111 δισ. βαρελιών, αναφέρει η έκθεση. Η αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης επιβραδύνεται με ταχύτερο ρυθμό από ότι προβλεπόταν αρχικά. Ο IEA άφησε αμετάβλητη την πρόβλεψη του Ιουνίου για την αύξηση της ζήτησης το 2017 στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αλλά αναθεώρησε πτωτικά την πρόβλεψη για την αύξηση της κατανάλωσης το 2017 στα 1,2 εκατ. βαρέλια την ημέρα από 1,3 εκατ. βαρέλια.

Παρά την κατάρρευση της τιμής του πετρελαίου και τις συνακόλουθες μειώσεις επενδύσεων, η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου συνεχίζει να αυξάνεται, αν και όχι με τον εντυπωσιακό ρυθμό του 2015. Οι παραγωγοί με υψηλό κόστος, που είναι εκτός του ΟΠΕΚ, έχουν πληγεί ιδιαίτερα σκληρά, αλλά οι απώλειες (στην παραγωγή) τους υπερκαλύφθηκαν από τις χώρες του ΟΠΕΚ. Η Σαουδική Αραβία, όπως και το Ιράν, έχουν αυξήσει την παραγωγή τους περισσότερο από 1 εκατ. βαρέλια ημερησίως από τα τέλη του 2014, όταν ο ΟΠΕΚ άλλαξε τη στρατηγική του για να υπερασπισθεί το μερίδιο του στην αγορά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider