«Χλιαρή» υποδοχή της συμφωνίας για το πετρέλαιο

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χλιαρή» υποδοχή της συμφωνίας για το πετρέλαιο

Θετικά, αλλά χωρίς ενθουσιασμό, υποδέχθηκε η αγορά τη σημερινή «ιστορική» κοινή δήλωση Ρωσίας – Σαουδικής Αραβίας για συντονισμένη δράση με στόχο τη σταθεροποίηση της αγοράς και, κατά προέκταση, τη στήριξη της τιμής του πετρελαίου.


Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Alexander Novak και ο Σαουδάραβας ομόλογός του Khalid Al-Falih παραχώρησαν κοινή συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο της συνόδου του G20 στην Κίνα, επαληθεύοντας έτσι τις προσδοκίες της αγοράς για αποφασιστική δράση από τις δύο μεγαλύτερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Στον απόηχο των δηλώσεων, η τιμή του αργού WTI ενισχύεται κατά 1,62% στα 45,16 δολάρια/βαρέλι, ενώ το Brent σημειώνει κέρδη 1,35% στα 47,46 δολάρια/βαρέλι. Παρά την ανοδική αντίδραση στην αγορά, ο ενθουσιασμός των επενδυτών φαίνεται πως μετριάστηκε, αφού εν όψει του κοινού ανακοινωθέντος, η τιμή του WTI είχε εκτιναχθεί κατά 4% και του Brent κατά 5%.

Η συνεργασία της Ρωσίας θεωρείται στρατηγικής σημασίας για μια «αλλαγή σελίδας» στην αγορά του πετρελαίου, που παραπαίει την τελευταία διετία, καθώς πρόκειται για τον μεγαλύτερο παραγωγό εκτός OPEC. Υπολογίσιμη δύναμη, βέβαια, είναι και το Ιράν, το οποίο ναι με ανήκει στον OPEC αλλά αρνείται να βάλει πλαφόν στην παραγωγή του, τορπιλίζοντας έτσι κάθε προοπτική συντονισμένης δράσης στον κλάδο.

Οι επενδυτές φαίνεται πως ανέμεναν μια πιο αποφασιστική ανακοίνωση για λήψη συγκεκριμένων και άμεσων μέτρων που θα περιόριζαν δραστικά την προσφορά, σχολιάζει στο MarketWatch ο Naeem Aslam από την Think Markets.

Το βλέμμα των αγορών στρέφεται τώρα στην επόμενη σύνοδο των πετρελαιοπαραγωγών κρατών που θα διεξαχθεί στην Αλγερία στις 26-28 Σεπτεμβρίου. Οι σκεπτικιστές, πάντως, προειδοποιούν ότι πολλές φορές στο παρελθόν οι προσδοκίες της αγοράς για επίτευξη συμφωνίας έχουν πέσει στο κενό, οδηγώντας την τιμή του πετρελαίου σε νέα βουτιά. Τελευταίο παράδειγμα ήταν το ναυάγιο των συνομιλιών στην τελευταία σύνοδο στη Ντόχα τον Απρίλιο, το οποίο παρέσυρε το πετρέλαιο σε νέα χαμηλά.

Η αδυναμία των μεγάλων δυνάμεων να συνεργαστούν προκειμένου να βάλουν «φρένο» στην κατολίσθηση του πετρελαίου φανερώνει, σύμφωνα με το CNBC, το σχίσμα στους κόλπους του OPEC και συγκεκριμένα μεταξύ της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν, το οποίο έχει αναδειχθεί σε κεντρικό παίκτη της αγοράς μετά την άρση των διεθνών κυρώσεων.

Κάθε πιθανό «πάγωμα» της παραγωγής, εξηγούν οι αναλυτές, θα έχει περισσότερο συμβολικό παρά ουσιαστικό χαρακτήρα, αφού οι χώρες του OPEC τροφοδοτούν την αγορά με περισσότερο πετρέλαιο από ποτέ, συνεπώς ένα «πάγωμα» σε τόσο υψηλά επίπεδα δεν μπορεί από μόνο του να εγγυηθεί την ανάκαμψη στην τιμή του μαύρου χρυσού.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider