Ασήμι: Λάμπει… κι ας μην είναι χρυσός

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ασήμι: Λάμπει… κι ας μην είναι χρυσός

Μπορεί να λάμψει… ακόμη κι αν δεν είναι χρυσός. Ο λόγος για το ασήμι, η τιμή του οποίου σκαρφάλωσε στα υψηλότερα επίπεδα σε διάστημα δύο ετών, τη Δευτέρα, ξεπερνώντας τα 21 δολάρια η ουγγιά.

Όπως επισημαίνει σε νέο του άρθρο το πρακτορείο CNBC, έφτασε πλέον η ώρα οι επενδυτές που παραδοσιακά «ψηφίζουν» χρυσό, να στραφούν και στο ασήμι, καθώς τα πολύτιμα μέταλλα συνεχίζουν να καταγράφουν κέρδη, λειτουργώντας ως ασφαλή επενδυτικά καταφύγια μέσα στη δίνη που έχει προκαλέσει διεθνώς το Brexit.

Σύμφωνα μάλιστα με μια σημαντική μερίδα αναλυτών, διαφαίνονται μεγάλα περιθώρια κέρδους για το ασήμι… ίσως μάλιστα μεγαλύτερα από εκείνα που αφορούν στα συμβόλαια του χρυσού.

«Το ασήμι είναι ένα μέταλλο το οποίο συνήθως δεν τραβάει τα βλέμματα των επενδυτών, αλλά είναι τέτοια η φύση του που θα έπρεπε. Η διττή φύση του, αφού ταυτόχρονα θεωρείται ένα βιομηχανικό μέταλλο, αλλά και ένα πολύτιμο μέταλλο. Οι επενδυτές στρέφονται στον χρυσό για μια σειρά από λόγους. Δεν αντιλαμβάνονται όμως εκείνη τη στιγμή πως οι ίδιοι λόγοι μπορούν να τους οδηγήσουν και στο ασήμι», δηλώνει ο Διευθύνων Σύμβουλος της PureFunds, Andrew Chanin.

Αξίζει εδώ να σημειωθεί πως το ασήμι έχει ενισχυθεί κατά 19% από τις 23 Ιουνίου, ημέρα διεξαγωγής του κρίσιμου δημοψηφίσματος στη Μεγάλη Βρετανία, οπότε και άνοιξε ο δρόμος για την έξοδο της χώρας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το ίδιο χρονικό διάστημα, τα συμβόλαια του χρυσού έχουν καταγράψει άνοδο μόλις 7,8%.

Κι όμως παρά τα πρόσφατα κέρδη, το ασήμι συνεχίζει να διαπραγματεύεται περίπου 60% χαμηλότερα από τα επίπεδα ρεκόρ που είχε ανέλθει το 2011, όταν είχε σκαρφαλώσει στα επίπεδα των 49 δολαρίων η ουγγιά. To γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή του πολύτιμου μετάλλου έναντι του χρυσού, καταδεικνύει, σύμφωνα με αναλυτές και παράγοντες της αγοράς, πως το ράλι για το ασήμο μόλις άρχισε…

Υπενθυμίζεται εδώ πως μόλις την περασμένη εβδομάδα η Societe Generale προχώρησε σε ανοδική αναθεώρηση των προβλέψεών της για το ασήμι. Πλέον η γαλλική επενδυτική τράπεζα προβλέπει:

- Διαμόρφωση της τιμής στα 18 δολάρια η ουγγιά για το 2016.

- Ήπια πτώση της τιμής στα 17,50 δολάρια η ουγγιά για το 2017.

- περαιτέρω πτώση της τιμής στα 15 δολάρια η ουγγιά ως το 2021.

«Τα περιθώρια κέρδους για το ασήμι είναι πολύ μεγάλα, γιατί πλέον το πολύτιμο μέταλλο χρησιμοποιείται όλο και περισσότερο στους ηλιακούς συλλέκτες. Πλέον, το 10% της ζήτησης για ασήμι προέρχεται από εκείνους που κατασκευάζουν ηλιακούς συλλέκτες. Το ασήμι θεωρείται πια ένα άκρως ελκυστικό για επενδύσεις commodity, με αυξημένη βιομηχανική χρήση ταυτόχρονα», σχολιάζει ο Jeremy Wrathall, επικεφαλής αναλυτής της Investec.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider