Στα 60 ή στα 80 δολάρια; Ερίζουν για την τιμή του πετρελαίου οι αναλυτές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα 60 ή στα 80 δολάρια; Ερίζουν για την τιμή του πετρελαίου οι αναλυτές

Συμφωνούν στην πρόβλεψη πως η τιμή του πετρελαίου θα αυξηθεί, διαφωνούν όμως στο πού μπορεί να φτάσει. Ο λόγος για τη «φρενίτιδα» στην οποία έχει επιδοθεί, το τελευταίο διάστημα, μεγάλη μερίδα αναλυτών, αναφορικά με το πόσο μπορεί να ενισχυθεί η τιμή του «μαύρου χρυσού» το αμέσως προσεχές διάστημα.

«Μέχρι που μπορεί να φτάσει;» διερωτώνται μήνες τώρα. Πλέον, όπως επισημαίνει σε νέο δημοσίευμά του το CNBC, ήρθε η ώρα για τη διατύπωση των νέων προβλέψεων για το που θα «κάτσει η μπίλια» για την τιμή του πετρελαίου από το 2017 και έπειτα.

Oι περισσότεροι αναλυτές προβλέπουν σταδιακή άνοδο της τιμής του πετρελαίου στα επίπεδα των 80 δολαρίων τα επόμενα χρόνια, από τα επίπεδα των 50 δολαρίων το βαρέλι που κινείται στην τρέχουσα συγκυρία. Υπάρχει όμως και η εξαίρεση, καθώς για κάποιους τα επίπεδα των 80 δολαρίων μπορεί να τα «πιάσει» το πετρέλαιο ακόμη και το 2017.

Την περασμένη Δευτέρα, η Raymond James προχώρησε σε θετική αναθεώρηση της τιμής του πετρελαίου, προβλέποντας άνοδό του στα 80 δολάρια το βαρέλι το 2017. Ταυτόχρονα, προβλέπει υποχώρηση της τιμής του «μαύρου χρυσού» στα επίπεδα των 75 δολαρίων το βαρέλι το 2018 και ακόμη χαμηλότερα, στα 70 δολάρια το βαρέλι, το 2019.

Στις αρχές του έτους η εταιρεία είχε προβλέψει διαμόρφωση της τιμής του αργού πετρελαίου στα επίπεδα των 70 δολαρίων το βαρέλι. Από την πρόβλεψή της μέχρι και σήμερα, η τιμή του «μαύρου χρυσού» έχει σημειώσει άνοδο της τάξης του 85% από τα χαμηλά των 26 δολαρίων το βαρέλι, φτάνοντας πλέον το «ψυχολογικό όριο» των 50 δολαρίων.

Οι μεγάλες διαφορές που εντοπίζονται στις προβλέψεις που διατυπώνουν, κατά καιρούς, για την τιμή του πετρελαίου οι αναλυτές, είναι εξαιρετικά σημαντικές. Και αυτό γιατί εάν κάποιος είναι πεπεισμένος πως η τιμή του «μαύρου χρυσού» θα ανακάμψει τόσο πολύ μέσα σε μόλις έναν χρόνο, τότε η ανάγκη για αγορά μετοχών του ενεργειακού κλάδου μοιάζει πιο επιτακτική από ποτέ. Eάν, λοιπόν, οι προβλέψεις της Raymond James αποδειχθούν σωστές, τότε οι επενδυτές που θα επιλέξουν να… μείνουν στο περιθώριο ως απλοί παρατηρητές, τηρώντας στάση αναμονής, πιθανότατα θα χάσουν τα… μεγάλα κέρδη.

Πρόσφατα και η Morgan Stanley προέβη σε αναθεώρηση των προβλέψεών της για την πορεία της τιμής του πετρελαίου, σε πολύ πιο συγκρατημένα επίπεδα ωστόσο. Για τους αναλυτές της αμερικανικής επενδυτικής τράπεζας, το πετρέλαιο δεν αναμένεται να ξεπεράσει τα επίπεδα των 51 δολαρίων το βαρέλι το 2017. Ταυτόχρονα, δεν προβλέπεται να φτάσει τα 77 δολάρια το βαρέλι πριν το 2019.

Για την Piper Jaffray's Simmons & Co. International, η τιμή του «μαύρου χρυσού» θα κινηθεί πέριξ των 60 δολαρίων το 2017 και κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι το 2018.

«Αυτό που αξίζει να σημειωθεί είναι πως δεν υπάρχει πάντα μεγάλη σύνδεση μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και της τιμής του πετρελαίου. Εάν υπήρχε τόσο μεγάλη αλληλοεξάρτηση, οι προβλέψεις των αναλυτών και δη οι ίδιοι οι αναλυτές θα ήταν… αχρείαστοι!», δηλώνει με νόημα ο αναλυτής της Raymond James, Pavel Molchanov. «Η πρόβλεψη για την πορεία της τιμής του πετρελαίου δεν έχει διαφορά από τις προβλέψεις για την πορεία των μετοχών. Είναι… τέχνη και όχι επιστήμη», προσθέτει.

«Η πραγματικότητα είναι η εξής: Με την τιμή του πετρελαίου στα 50 δολάρια το βαρέλι, τα παγκόσμια αποθέματα θα παραμένουν στάσιμα, ή θα αρχίσουν να υποχωρούν. Για να σταθεροποιηθεί η παραγωγή του μαύρου χρυσού, η τιμή του πρέπει να πλησιάσει τα επίπεδα των 60-70 δολαρίων το βαρέλι», εξηγεί ο Pavel Molchanov.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider