Πετρέλαιο: Το ρεκόρ αποθεμάτων θα συγκρατήσει τις τιμές

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πετρέλαιο: Το ρεκόρ αποθεμάτων θα συγκρατήσει τις τιμές

Σε επίπεδα ρεκόρ έχουν αυξηθεί τα αποθέματα πετρελαίου φθάνοντας σχεδόν τα 3 δισ. βαρέλια παρά το γεγονός ότι η πτώση των τιμών έχει τονώσει τη ζήτηση.

Όπως αναφέρει η Διεθνής Υπηρεσία Ενέργειας (IEA), με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου, τα αποθέματα στα βιομηχανικά κράτη έχουν αυξηθεί κατά 13,8 εκατ. βαρέλια σε 2,98 δισ., βάσει των πρόσφατων στοιχείων του Σεπτεμβρίου.

Το πλεόνασμα στο πετρέλαιο που έχει αναπτυχθεί στις Ηνωμένες Πολιτείες, καθώς η παραγωγή της Βόρειας Αμερικής έχει αυξηθεί, έχει εξαπλωθεί σε όλη την Ευρώπη και την Ασία και δεν περιορίζεται μόνο στο αργό αλλά περιλαμβάνει και εξευγενισμένα καύσιμα.

Σύμφωνα με την ΙΕΑ, η ανάπτυξη της παγκόσμιας ζήτησης θα αυξηθεί στα υψηλά πενταετίας των 1,8 εκατ. βαρελιών ανά ημέρα το 2015, πριν επιβραδυνθεί σε 1,2 εκατομμύρια βαρέλια ανά ημέρα το 2016, «καθώς υποστηρικτικοί παράγοντες που έχουν το τελευταίο διάστημα τροφοδοτήσει την κατανάλωση αναμένεται να υποχωρήσουν».

Θα παραμείνουν χαμηλές οι τιμές πετρελαίου

Παρά το τεράστιο απόθεμα πετρελαίου, η ρωσική πετρελαϊκή παραγωγή αυξάνεται και θα φτάσει τους 553 εκατ. τόνους φέτος, σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Ενέργειας, Alexander Novak και το πρακτορείο Interfax.

Η Ρωσία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγός χώρα παγκοσμίως, αντλεί κατά μέσο όρο 10,74 εκατ. βαρέλι ημερησίως, σύμφωνα με τα κυβερνητικά στοιχεία.

Παράλληλα, και οι ΗΠΑ, συνεχίζουν την υπερπροσφορά πετρελαίου και όπως εκτιμά η Goldman Sachs θα ξεπεράσει φέτος το 1 εκατομμύριο βαρέλια την ημέρα ενώ μια ενδεχόμενη μείωση της τάξεως των 35.000 βαρελιών την ημέρα στην παραγωγή, το 2016, θα ήταν εφικτή μόνο εφόσον οι ενεργές εξέδρες άντλησης παραμείνουν αμετάβλητες στα υπάρχοντα επίπεδα.

Υπό τέτοιες συνθήκες και δεδομένου του αποθέματος που υπάρχει οι τιμές αναμένεται να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα και η άνοδος της τιμής ύστερα από την επίθεση στο Παρίσι και τις αεροπορικές επιθέσεις που εξαπέλυσε η Γαλλία στη Συρία αναμένεται να είναι πρόσκαιρη.

Όπως εκτιμά η Διευθύνουσα Σύμβουλος της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας, Elvira Nabiullina, οι τιμές πετρελαίου αναμένεται να παραμείνουν σε χαμηλά επίπεδα για αρκετό καιρό καθώς πρόκειται για μία μεταβαλλόμενη αγορά, άποψη που συμπίπτει και με τις προβλέψεις του ρωσικού υπουργείου Οικονομικής Ανάπτυξης ότι οι προβλέψεις για την τιμή του καυσίμου είναι συντηρητικές και φθάνουν μόνο τα 40 δολάρια το βαρέλι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider