Νέα βουτιά 20% για την τουρκική λίρα μετά τις κυρώσεις του Τραμπ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Νέα βουτιά 20% για την τουρκική λίρα μετά τις κυρώσεις του Τραμπ

Αντιστάσεις στο συνεχές σφυροκόπημα των αγορών προσπαθεί να χτίσει η Τουρκία. Ο πρόεδρος Ερντογάν κάνει λόγο για οικονομικό πόλεμο και ζητά από τους πολίτες τις χώρας να ανταλλάξουν τα ξένα νομίσματα που έχουν με τουρκικές λίρες για να στηρίξουν το τουρκικό νόμισμα. Την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών της χώρας ανακοινώνει μέτρα για να συγκρατήσει την υποχώρηση της λίρας, ενώ ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοινώνει επιπλέον δασμούς στις τουρκικές εισαγωγές.

Με την τουρκική λίρα να υποχωρεί έως και 20% και τις αποδόσεις των τουρκικών ομολόγων να βρίσκονται σε ιστορικά υψηλά ο Ερντογάν κάλεσε την Παρασκευή τους Τούρκους πολίτες να μετατρέψουν τα ευρώ, τα δολάρια και το χρυσό που στο εθνικό νόμισμα. «Αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση στη Δύση», σημείωσε ο Τούρκος πρόεδρος τονίζοντας ότι «η Τουρκία δεν θα χάσει τον οικονομικό πόλεμο στον οποίο έχει εμπλακεί»

Περίπου την ίδια ώρα ο νέος υπουργός Οικονομικών (και γαμπρός του Ερντογάν) Μπεράτ Αλμπαϊράκ παρουσίαζε την οικονομική πολιτική που θα ακολουθήσει. Η Τουρκία δεν θεωρεί ότι ο πληθωρισμός και η ανάπτυξη είναι το ένα εναλλακτική του άλλου, δήλωσε Αλμπαϊράκ, προσθέτοντας ότι τα επόμενα βήματα της οικονομικής εξισορρόπησης θα προβλέπουν μείωση του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και βελτίωση της εμπιστοσύνης. Δήλωσε επίσης ότι θα υπάρξει ένας «μετασχηματισμός» στο υπουργείο Οικονομικών αναφορικά με τη φορολόγηση.

Νέο χτύπημα από τον Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε σήμερα ότι έδωσε εντολή για την αύξηση των δασμών στις εισαγωγές από την Τουρκία, επιβάλλοντας δασμούς 20% στο αλουμίνιο και 50% στον χάλυβα, καθώς αυξάνονται οι εντάσεις ανάμεσα στις δύο χώρες λόγω της φυλάκισης από την Άγκυρα ενός Αμερικανού ευαγγελικού πάστορα καθώς και άλλων διπλωματικών θεμάτων στα οποία διαφωνούν οι δύο χώρες.

«Μόλις έδωσα εντολή για διπλασιασμό των Δασμών στον Χάλυβα και στο Αλουμίνιο όσον αφορά την Τουρκία καθώς το νόμισμά της, η τουρκική λίρα, υποχωρεί ραγδαία έναντι του πολύ ισχυρού δολαρίου μας!» ανέφερε ο Τραμπ σε πολύ πρωινή ανάρτησή του στο Twitter. «Το αλουμίνιο θα είναι τώρα 20% και ο χάλυβας 50%. Οι σχέσεις μας με την Τουρκία δεν είναι καλές αυτή την ώρα!», έγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ.

Καταρρέει η λίρα

Το tweet του Τραμπ ξεκίνησε ένα νέο γύρο πτώσης για το τουρκικό νόμισμα που έφθασε να υποχωρεί έως και 20% έναντι του δολαρίου. Σημειώνοντας πτώση σε 12 διαδοχικές συνεδριάσεις το τουρκικό νόμισμα βρίσκεται στο μεγαλύτερο πτωτικό σερί από το 1999, λίγο πριν η χώρα μπει σε πρόγραμμα διάσωσης από το ΔΝΤ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider