«Κλειδί» οι διεθνείς αγορές για τα ελληνικά ομόλογα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Κλειδί» οι διεθνείς αγορές για τα ελληνικά ομόλογα

Τα παγκόσμιο επενδυτικό «sell-off» που καταγράφηκε τις προηγούμενες ημέρες κατάφερε να καταργήσει τις καλές ειδήσεις για την ελληνική οικονομία. Έτσι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διατήρησαν την ανοδική τους πορεία, παρά το γεγονός ότι ο οίκος αξιολόγησης Fitch ετοιμάζεται να αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της ελληνικής οικονομίας κατά μια βαθμίδα.

Tο spread του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου ανήλθε στις 353 μονάδες βάση από τις 320 μονάδες που ήταν την Παρασκευή και τις 295 μονάδες που ήταν πριν μια εβδομάδα.

Στο μέτωπο των αποδόσεων μετά την μεγάλη άνοδο της Παρασκευής και σήμερα Δευτέρα το δεκαετές ομόλογο σημείωνε απόδοση 4,29% όταν την προηγούμενη Δευτέρα είχε απόδοση 3,6%. Μεγάλη αύξηση κατέγραψε η απόδοση του νέου επταετούς ομολόγου που έφθασε το 4% από 3,5% που ήταν η αρχική απόδοση που εκδόθηκε.

Η εξέλιξη αυτή αποδίδεται από τους αναλυτές κατά βάση στο κλίμα που επικρατεί στις διεθνείς αγορές και στην ανησυχία των επενδυτών σχετικά με την πορεία των διεθνών αγορών. Αυτό εξάλλου δείχνει και ο μικρός συναλλακτικός τζίρος στην σημερινή συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου Αθηνών, γεγονός που αποτυπώνει τη μεγάλη επιφυλακτικότητα των επενδυτών, η πλειοψηφία των οποίων θεωρεί πως η διόρθωση στις διεθνείς αγορές δεν έχει ολοκληρωθεί. Αυτό που μένει να φανεί είναι το αν η θετική αντίδραση που καταγράφηκε στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια και στη Wall Street σήμερα θα επιδράσει θετικά και την ελληνική αγορά.

Σημειώνεται ότι μετά από την μεγάλη πτώση της προηγούμενης εβδομάδας τα ευρωπαϊκα χρηματιστήρια κατέγραψαν ισχυρή άνοδο σήμερα με τον πανευρωπαϊκό δείκτη Stoxx 600 να καταγράφει άνοδο 1,17%. Ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1,45% στις 12.282 μονάδες, ο γαλλικός CAC 40 κατέγραψε άνοδο 1,2% στις 5.140 μονάδες και ο FTSE 100 έκλεισε με κέρδη 1,19% στις 7.177 μονάδες. Λίγο πριν την λήξη της συνεδρίασης κέρδη καταγράφει και η Wall Street με τον Dow Jones να κερδίζει πάνω από 500 μονάδες και τους δείκτες Nasdaq και S&P 500 να σημειώνουν άνοδο άνω του 1,5%.

Πάντως, αναλυτές εκτιμούν ότι θα χρειαστεί κάποιος καιρός για να περάσουν οι αναταράξεις της προηγούμενης εβδομάδας, καθώς οι κινήσεις στην αγορά ομολόγων της Ελλάδας αλλά και άλλων περιφερειακών αγορών είναι κατά κανόνα πιο έντονες, λόγω της περιορισμένης ρευστότητας.

Εν αναμονή της αναβάθμισης

Αυτό που μένει να φάνει είναι οι όποιες θετικές επιδράσεις που θα έχει στην αγορά ομολόγων η αναμενόμενη αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο Fitch την ερχόμενη Παρασκευή. Ο οίκος αξιολόγησης είχε αναβαθμίσει την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας από «CCC» σε «B-» στις 18 Αυγούστου του 2017 με θετικό outlook.

Σε εκείνη την αξιολόγηση ανέφερε ότι η βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους θα βελτιωθεί σταθερά, στη βάση της συνεχούς συμμόρφωσης της Αθήνας με το πρόγραμμα του ESM, του μειωμένου πολιτικού κινδύνου, της αύξησης του ΑΕΠ και των πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων που θα θεσπιστούν μέχρι το 2020.

Κατά την Fitch, δεν προβλέπονται επί του παρόντος εξελίξεις που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε υποβάθμιση της ελληνικής οικονομίας, ωστόσο προειδοποιούσε πως θα δεν πρέπει να υπάρξει παρέκκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους ή κάποιο «ρήγμα» στις σχέσεις Αθήνας – πιστωτών, που θα μείωνε την προοπτική λήψης μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Το επόμενο ραντεβού της Ελλάδος με τους οίκους αξιολόγησης αναμένεται στις 30 Μαρτίου, όταν θα ανακοινωθούν οι αποφάσεις της Moody’s, στην κλίμακα πιστοληπτικής αξιολόγησης της οποίας η Ελλάδα βαθμολογείται με «Caa2», παραμένοντας στη ζώνη επικινδυνότητας υψηλού επιπέδου.

Η καλύτερη βαθμολογία «Β» από τη Standard & Poor’s απέχει τέσσερα σκαλοπάτια από τις παρυφές της επενδυτικής κατηγορίας ενώ με βάση τη Moody’s η απόσταση φτάνει τις έξι βαθμίδες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider