«Χορεύουν» οι αγορές στην ανοδο του πετρελαίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Χορεύουν» οι αγορές στην ανοδο του πετρελαίου

Σε θετικό έδαφος πέρασαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά την ανοδική διάσπαση του ορίου των 30 δολαρίων από το πετρέλαιο, ενώ με κέρδη ξεκίνησε η συνεδρίαση και στη Wall Street.

Λίγο μετά τις 16.30 (ώρα Ελλάδος), η τιμή του Brent ενισχυόταν κατά 1,84% στα 31,06 δολάρια το βαρέλι, ανακτώντας το έδαφος που έχασε τις πρώτες πρωινές ώρες, σπέρνοντας τον πανικό στις διεθνείς αγορές.

Λίγα λεπτά μετά το άνοιγμα στο Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, ο δείκτης Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,93% στις 16.032,18 μονάδες, με τους επενδυτές να τοποθετούνται στα χαμηλά της αγοράς με οδηγό την άνοδο του πετρελαίου.

Ο τεχνολογικός δείκτης NASDAQ παρέμενε ουσιαστικά αμετάβλητος στις 4.519,07 μονάδες, ενώ ο S&P 500 κατέγραφε άνοδο 0,49% στις 1.885,92 μονάδες.

Την ίδια ώρα, η βελτίωση του επενδυτικού κλίματος αποτυπωνόταν και στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, με τον πανευρωπαϊκό δείκτη FTSEurofirst 300 να σημειώνει άνοδο 0,15% στις 1.325,38 μονάδες.

Καταλύτης για την ανάκαμψη του μαύρου χρυσού στάθηκαν οι δηλώσεις του υπουργού Πετρελαίου του Ιράκ Adil Abdul-Mahdi την Τρίτη ότι διαβλέπει «κάποια ευελιξία» για μια συμφωνία, μετά το νέο κάλεσμα του OPEC προς τις πετρελαιοπαραγωγές χώρες μη μέλη να μειώσουν την προσφερόμενη ποσότητα παράλληλα με τα μέλη του.

Ανένδοτη παραμένει, ωστόσο, μέχρι στιγμής η Ρωσία, η οποία αρνείται να συνεργαστεί σε μια τέτοια προοπτική.

«Χωρίς συμφωνία για την παραγωγή, τα θεμελιώδη υποδεικνύουν χαμηλότερες τιμές», σχολίασε ο David Hufton από την πετρελαιϊκή εταιρεία PVM. «Με μια συμφωνία, το πετρέλαιο γίνεται μια αγορά της τάξης των 40-60 δολαρίων το βαρέλι».

Παρά την κατάρρευση των τιμών και των περικοπών στις δαπάνες σε μεγάλο τμήμα της πετρελαϊκής βιομηχανίας, οι μεγάλες παραγωγοί του ΟΠΕΚ εμμένουν στα επενδυτικά τους σχέδια ενώ κάποιοι σκοπεύουν να αυξήσουν την προσφορά.

Ο κίνδυνος οι τιμές να διατηρηθούν χαμηλές για μεγαλύτερο διάστημα δεν αποτρέπει το Κουβέιτ από το να επενδύσει σε ενεργειακά έργα, δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής της Kuwait Petroleum Corp, απηχώντας ανάλογα σχόλια του προέδρου της κρατικής πετρελαϊκής εταιρίας της Σαουδικής Αραβίας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider