«Πικρός» καφές: Σε υψηλό 45 ετών η ποικιλία Robusta λόγω... Βιετνάμ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Πικρός» καφές: Σε υψηλό 45 ετών η ποικιλία Robusta λόγω... Βιετνάμ
Οι καταναλωτές μπορεί να δυσανασχετούν, αλλά δεν φαίνονται διατεθειμένοι να κόψουν το καθημερινό τους καφεδάκι.

Νέο κύκλο αυξήσεων στις τιμές του καφέ κατά 10 με 15% περιμένει η αγορά μετά το διπλασιασμό της διεθνούς τιμής της ποικιλίας Robusta, λόγω της λειψυδρίας στο Βιετνάμ. Τα futures του καφέ ποικιλίας Robusta ενισχύθηκαν για δεύτερη ημέρα, καθώς το Βιετνάμ, ο κορυφαίος παραγωγός, έχει ανάγκη από πολύ περισσότερες βροχές, εξαιτίας των της ξηρασίας και των ζεστών συνθηκών, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.

Η άνοδος ήρθε μετά την πτώση των futures του Λονδίνου κατά περισσότερο από 20% σε λιγότερο από δύο εβδομάδες, καθώς οι βροχές έφεραν κάποια ανακούφιση στις αναπτυσσόμενες περιοχές της χώρας. Η τιμή της ποικιλίας Robusta που χρησιμοποιείται σε μείγματα εσπρέσο και στιγμιαία ροφήματα έφτασαν στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 45 ετών τον Απρίλιο λόγω της έλλειψης προσφοράς που προκλήθηκε από την ξηρασία στο Βιετνάμ.

«Οι βροχές έχουν αρχίσει σε όλα τα κεντρικά υψίπεδα, αλλά είναι ανομοιόμορφες», δήλωσε ο Trinh Duc Minh, επικεφαλής της Ένωσης Καφέ Buon Ma Thuot στην επαρχία Dak Lak, βασικό παραγωγό. «Απέχουν ακόμη πολύ από αυτό που χρειάζονται τα φυτά κατά τη διάρκεια αυτής της κρίσιμης περιόδου σχηματισμού καρπών» πρόσθεσε. Περίπου το 40% των φυτών καφέ στην Dak Lak, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το ένα τρίτο της συγκομιδής της χώρας, δεν έχουν λάβει αρκετό νερό, ενώ η συνολική βροχόπτωση στην επαρχία αυτό το μήνα είναι πιθανό να είναι 50% χαμηλότερη από την ίδια περίοδο πέρυσι. Οι βροχοπτώσεις στην Dak Lak τον Μάιο είναι συνήθως κατά μέσο όρο 200 χιλιοστά, και η ποσότητα μέχρι στιγμής ήταν στα 20-30 χιλιοστά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πιερρακάκης: Μεγάλο στοίχημα η χρήση της τεχνολογίας προς όφελος της Παιδείας

Τζόκερ Κλήρωση: Οι τυχεροί αριθμοί που κερδίζουν

Άνοδος 1% για χρυσό με ώθηση από αγορά εργασίας και επιτόκια

gazzetta
gazzetta reader insider insider