Παραμένει αρνητική η BofA για τις ευρωπαϊκές μετοχές - Γιατί βλέπει πτώση 15%

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Παραμένει αρνητική η BofA για τις ευρωπαϊκές μετοχές - Γιατί βλέπει πτώση 15%
Την αρνητική της θέση για τις ευρωπαϊκές μετοχές επαναλαμβάνει η BofA.

Την αρνητική της θέση για τις ευρωπαϊκές μετοχές επαναλαμβάνει η BofA, αναμένοντας εδώ και καιρό μια μεγάλη διόρθωση της τάξεως του 15% για τον Stoxx 600 καθώς και μια υποαπόδοση που θα φτάσει στο 15% για τις «κυκλικές» μετοχές έναντι των πιο «αμυντικών».

Οι αναλυτές συστήνουν μια έκθεση προς τους αμυντικούς κλάδους των τροφίμων, ποτών και των φαρμακευτικών προϊόντων, με underweight θέση στα «κυκλικά» κεφαλαιουχικά αγαθά και τις τράπεζες.

Όπως αναφέρουν, οι ευρωπαϊκοί κυκλικοί κλάδοι έναντι των αμυντικών βρίσκονται σε υψηλό 30 ετών, μετά από μια τεράστια συμπίεση των ασφαλίστρων κινδύνου: οι κυκλικές μετοχές έχουν υπεραποδόσει έναντι των αμυντικών κατά 40% από τα μέσα του 2022 και διαπραγματεύονται σε επίπεδα ρεκόρ με τον Shiller P/E premium στο 28%. «Θεωρούμε ότι οι πελάτες δεν είναι σίγουροι για τους παράγοντες που έχουν οδηγήσει σε αυτό το απότομο ράλι, δεδομένης της εμφανούς έντασης μεταξύ των κορυφαίων κυκλικών επιπέδων τιμών και της ασθενούς ευρωπαϊκής ανάπτυξης. Κατά την άποψή μας, ο βασικός παράγοντας ήταν η συνεχής συμπίεση των παγκόσμιων ασφαλίστρων κινδύνου στη βάση της καλύτερης από την αναμενόμενη παγκόσμια ανάπτυξη και των αυξανόμενων προσδοκιών για μια μακροπρόθεσμη ανάπτυξη των EPS των ΗΠΑ ως απάντηση στην έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης, με τα αυστηρότερα ασφάλιστρα κινδύνου να συνδέονται συνήθως με την κυκλική υπεραπόδοση.

Σύμφωνα με τη BofA, από την έναρξη της ανάκαμψης των αγορών τον Οκτώβριο, οι τομείς με τις ισχυρότερες θετικές συσχετίσεις με τα πιστωτικά περιθώρια, όπως τα τρόφιμα και τα ποτά, ήταν μεταξύ των μεγάλων ηττημένων. Ενώ τα θεμελιώδη μεγέθη των εταιρειών των τροφίμων και ποτών έχουν επιδεινωθεί, η έντονη υποαπόδοση του κλάδου τον καθιστά πλέον τον κλάδο με την πιο ελκυστική αξία. Εν τω μεταξύ, οι τομείς με την μεγαλύτερη αρνητική συσχέτιση με τα πιστωτικά περιθώρια, όπως τα κατασκευαστικά υλικά και τα κεφαλαιουχικά αγαθά, ήταν οι βασικοί νικητές. Ενώ και οι δύο κλάδοι έχουν τις μέγιστες προσδοκίες κερδών σε σχέση με την αγορά, εντούτοις κατατάσσονται πλέον ως οι πιο ακριβοί κλάδοι για τη BofA.

«Εάν η παγκόσμια αναπτυξιακή δυναμική αρχίσει να εξασθενεί, σύμφωνα με την τυπική συμπεριφορά στα τελευταία στάδια ενός κύκλου σύσφιξης, αναμένουμε ότι αυτό θα μεταφραστεί σε υψηλότερα ασφάλιστρα κινδύνου και μια αξιοσημείωτη εναλλαγή από τους κυκλικούς νικητές προς την ηττημένη άμυνα», σημειώνει η BofA.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider