Τα διετή ομόλογα δείχνουν απογοήτευση για το Eurogroup

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα διετή ομόλογα δείχνουν απογοήτευση για το Eurogroup

Αυξήθηκε στο 5,7% η απόδοση του διετούς ελληνικού ομολόγου από 4,8% στη χθεσινή συνεδρίαση, ενώ αμετάβλητη στο 6,5% παρέμεινε η απόδοση του δεκαετούς ελληνικού ομολόγου.

Η άνοδος του βραχυπρόθεσμου κόστους δανεισμού σχετιζεται με το άγονο αποτέλεσμα του χθεσινού Eurogroup που δεν προσέφερε ορατό διάδρομο για τη συμμετοχή της Ελλάδος στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ.

Υπενθυμίζεται πως η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει θέσει δύο βασικές προϋποθέσεις για τη συμμετοχή της Ελλάδος στο QE. Η πρώτη προϋπόθεση είναι η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η δεύτερη προϋπόθεση είναι το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο.

Το χθεσινό Eurogroup δεν μπόρεσε να γεφυρώσει τις διάφορες Ελλάδος - θεσμών για το κλείσιμο της αξιολόγησης και πλέον το νέο χρονικό ορόσημο για συμφωνία είναι αυτό του Eurogroup της 23ης Ιανουαρίου. Ενδιάμεσα τα κλιμάκια των θεσμών θα βρεθούν ξανά στην Ελλάδα προκειμένου να διαβουλευθούν με τις ελληνικές αρχές τη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική και τις αλλαγές στα εργασιακά, μέτωπα που οι διάφορες ειδικά με το ΔΝΤ είναι πολύ μεγάλες.

Έαν η αξιολόγηση κλείσει εντός του Ιανουαρίου τότε θα έχει συντελεστεί ένα σημαντικό βήμα για την πρόσβαση στο προγράμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αλλά αυτό το βήμα δεν ειναι καθοριστικό.

Παράλληλα η χθεσινή απόφαση του Eurogroup για τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους δεν είναι αρκετή για να θεωρηθεί το ελληνικό χρέος βιώσιμο από την ΕΚΤ και να επιτρέψει έτσι τη συμμετοχή της Ελλάδος στο QE. Δεδομένου ότι η βιωσιμότητα του χρέους είναι παραγωγό των πρωτογενών πλεονασμάτων και των μεσοπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του χρέους τα πράγματα περιπλέκονται, καθώς η Γερμανία επιμένει ότι μια περαιτέρω συζήτηση για μέτρα ελάφρυνσης του χρέους και για μεσοπρόθεσμους δημοσιονομικούς στόχους μπορεί να γίνει μόνο όταν λήξει το πρόγραμμα της Ελλάδας, τον Αύγουστο του 2018.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider