Βlack Monday: 29 χρόνια μετά…

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βlack Monday: 29 χρόνια μετά…

Σαν σήμερα, πριν από 29 χρόνια, ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones πραγματοποίησε τη μεγαλύτερη – ημερήσια – βουτιά στην ιστορία του, χάνοντας 508 ολόκληρες μονάδες ή 22,6%, υποχωρώντας στις 1.738,74 μονάδες.

Η 19η Οκτωβρίου του 1987 έχει χαραχτεί ανεξίτηλα στη μνήμη του κάθε χρηματιστή (και όχι μόνο). Ήταν η Black Monday - η «Μαύρη Δευτέρα» - μια μέρα που κανείς δεν θέλει να θυμάται.

Ήταν η μέρα που απλά η Wall Street… κατέρρευσε. Η μια εντολή ακολουθούσε με ιλιγγιώδεις ρυθμούς την επόμενη και κανείς δεν μπορούσε να εξηγήσει τι ακριβώς έχει συμβεί… Οι αμερικανικοί δείκτες επιδόθηκαν σε ελεύθερη πτώση. Ακόμη και σήμερα, δεν έχουν διευκρινιστεί πλήρως τα αίτια που προκάλεσαν εκείνο το «χάος», ωστόσο, για μερικούς, η άνευ προηγουμένου βουτιά της Black Monday αποδίδεται εν μέρει και στην τεχνολογία της εποχής.

1987 economic growth

Και αυτό γιατί, όσο τρομακτική κι αν ήταν εκείνη η μέρα του Οκτωβρίου του 1987, η αμερικανική οικονομία ήταν, αποδεδειγμένα, απόλυτα «ανθεκτική», χωρίς προβλήματα, «περιπέτειες» και «αγκάθια». Η ανάπτυξη του αμερικανικού ΑΕΠ δεν είχε ποτέ μέχρι τότε «περάσει» σε αρνητικούς ρυθμούς. Και ούτε «πέρασε» μετά το κραχ της 19ης Οκτωβρίου του 1987.

Αυτό είναι, κατά γενική ομολογία, το πιο σημαντικό που πρέπει όλοι να θυμούνται από την εποχή εκείνη. Πιο σημαντικό ακόμη και από το ίδιο το «χάος» της Black Monday.

Σήμερα όμως, 29 χρόνια μετά, η κατάσταση είναι τελείως διαφορετική. Ένα βίαιο sell-off των αγορών μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε επιβράδυνση της οικονομίας, ή ακόμη και να φέρει στο προσκήνιο τον «εφιάλτη» της ύφεσης.

Υπάρχει ωστόσο μια μερίδα αναλυτών που θεωρεί πως πλέον το υφεσιακό καθεστώς που μπορεί να προκληθεί από μια βίαιη διόρθωση των αγορών δεν είναι τελικά και τόσο… καταστροφικό.

Αυτό που οι ίδιοι πρεσβεύουν είναι το εξής: Το πλέον ενθαρρυντικό στοιχείο είναι ότι η αμερικανική αγορά δεν «πέθανε» μετά το κραχ της «Μαύρης Δευτέρας».

Σήμερα, 29 χρόνια μετά, ο Dow Jones έχει «κερδίσει» περισσότερες από 16.300 μονάδες, καταγράφοντας άνοδο… 940%!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider