Τα SUV είναι τα δημοφιλέστερα μοντέλα στην Ευρώπη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα SUV είναι τα δημοφιλέστερα μοντέλα στην Ευρώπη

Το ένα ρεκόρ πωλήσεων μετά το άλλο σπάνε πλέον τα SUV στην Ευρώπη με αποτέλεσμα να αυξάνουν συνεχώς τα μερίδιά τους και να αποτελούν τα εμπορικότερα μοντέλα στη Γηραιά Ηπειρο.

Είναι χαρακτηριστικό, ότι ένα στα τέσσερα καινούρια αυτοκίνητα που πωλήθηκαν το 2016 ανήκαν στην κατηγορία των μοντέλων ελεύθερου χρόνου ή SUV, όπως έχει καθιερωθεί η διεθνής ονομασία τους. Η ευρωπαϊκή αγορά αυτοκινήτου τα πήγε περίφημα πέρυσι με 15,14 εκατομμύρια ταξινομήσεις καινούριων οχημάτων, που ισοδυναμεί με 6,5% αύξηση σε σχέση με το 2015. Πρόκειται μάλιστα για το δεύτερο καλύτερο αποτέλεσμα από το 2007, όταν οι ταξινομήσεις είχαν αγγίξει τα 16 εκατ. τεμάχια.

Η συγκεκριμένη αύξηση φαντάζει ωστόσο πολύ μικρή μπροστά στην ανοδική τάση των SUV. Πέρυσι πουλήθηκαν στις χώρες της Ε.Ε. περίπου 3,9 μοντέλα ελεύθερου χρόνου, όταν το 2015 οι ταξινομήσεις τους κυμάνθηκαν στα 3,2 εκατομμύρια. Μιλάμε δηλαδή για μία αύξηση της τάξης του 21,4%, όταν οι παραδοσιακές κατηγορίες (sedan, hatchback, van) κατέγραψαν άνοδο μόλις 2,2%.

Mε βάση αυτά τα στοιχεία, κατέχουν πλέον τα SUV ένα μερίδιο 25,6% επί των συνολικών ευρωπαϊκών πωλήσεων, που συνιστά 3,1% αύξηση σε σχέση με το 2015. Δεν είναι λοιπόν τυχαίο το γεγονός, ότι όλοι οι αυτοκινητοκατασκευαστές επιδιώκουν να πάρουν ένα κομμάτι αυτής της πίτας που μεγαλώνει συνεχώς τα τελευταία χρόνια. Γιαυτό και βιώνουμε έναν βομβαρδισμό νέων SUV σε όλες τις διαστάσεις και σε ένα ευρύτατο φάσμα τιμών από τα λιλιπούτεια μοντέλα πόλης έως τις πολυτελείς προτάσεις της Bentley, της Rolls-Royce ή της Maserati.

Η μόνη που αντιστέκεται ακόμη σε αυτή την τάση είναι η Ferrari, που απορρίπτει μετά βδελυγμίας το ενδεχόμενο να λανσάρει ένα δικό της SUV. Προς το παρόν, θα συμπληρώναμε πάντως, γιατί ο πειρασμός του κέρδους είναι μεγάλος!

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider