Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος: Ο φιλάνθρωπος εφοπλιστής

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος: Ο φιλάνθρωπος εφοπλιστής

Συγκαταλέγεται ανάμεσα στους πιο επιτυχημένους εφοπλιστές της χώρας και παράλληλα διακρίνεται για την φιλανθρωπία του. Ο κ. Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος, είναι κάτι παραπάνω από ένας δεινός επιχειρηματίας. Ξεχωρίζει για την αγάπη του για τις τέχνες, αλλά και το έντονο φιλανθρωπικό του έργο, για το οποίο μάλιστα έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών τον Δεκέμβριο του 1989 καθώς και τιμηθεί με το μετάλλιο του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα» από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια.

Έτσι, ο επικεφαλής της Marine Management Service αλλά και της Toisa Limited αποδεικνύει ότι επιχειρηματική επιτυχία και εταιρική κοινωνική ευθύνη μπορούν να συνυπάρξουν αρμονικά και με επιτυχία.

Ποιος είναι ο Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος

Ο Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος γεννήθηκε το 1936 στην Αθήνα. Αφού ολοκλήρωσε τις σπουδές του στο Πανεπιστήμιο Princeton των ΗΠΑ ασχολήθηκε ενεργά με τις Ναυτιλιακές Επιχειρήσεις του πατέρα του, Περικλή, μέχρι το έτος 1963. Το 1963 ιδρύει δική του Ναυτιλιακή Εταιρεία που εγκαθιστά στην Ελλάδα με την επωνυμία “TRADE AND TRANSPORT INC.” η οποία διαχειρίζεται στόλο αποτελούμενο από OBO, Bulk Carriers και Tankers. Στη συνέχεια την εταιρεία αυτή –για την διαχείριση των πλοίων της- διαδέχτηκε το 1991 η εταιρεία «Marine Management Services MC».

Διετέλεσε μέλος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών και της Εκτελεστικής Επιτροπής της CENSA. Λαμβάνει μέρος σε διάφορα ναυτιλιακά συνέδρια καθώς και στην επιτροπή ναυτιλίας του Ο.Η.Ε. (1972-1974) και στις διασκέψεις Υπουργών Ναυτιλίας στο Λονδίνο το 1973. Το 1989 ο Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος αποφάσισε την διαφοροποίηση των επιχειρηματικών του δραστηριοτήτων στον παραδοσιακό ναυτιλιακό τομέα επενδύοντας σε στόλο πλοίων ανεφοδιασμού ανοικτής θαλάσσης (Offshore) ιδρύοντας την Εταιρεία TOISA LIMITED η οποία έχει αποκτήσει ένα σημαντικό αριθμό πλοίων υψηλών προδιαγραφών, που διαχειρίζεται η Εταιρεία Sealion Shipping Limited με έδρα το Farnham Surrey του Δυτικού Λονδίνου.

Μεγάλο κοινωφελές έργο

Ο Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος είναι συλλέκτης έργων τέχνης –όχι μόνο για την ψυχαγωνία που προσφέρει αυτή καθαυτή η ενασχόληση με την τέχνη, αλλά κυρίως για την πνευματική καλλιέργεια και την διεύρυνση των πνευματικών οριζόντων που συνεπάγεται.



Αναφορικά με τις πολιτιστικές του δραστηριότητες, σε αυτές συγκαταλέγονται οι δωρεές έργων τέχνης όπως αυτή του Picasso (Ελαιογραφία ΜΟΝΟ) στο Πανεπιστήμιο Princeton Αμερικής, ενώ στην Ελλάδα έχει συμμετάσχει στην ανοικοδόμηση του Μουσείου Νίκος Καζαντζάκης στην Μυρτιά Κρήτης καθώς και στη δωρεά οικοπέδου –πλησίον του Μουσείου- για την μεταγενέστερη επέκτασή του.

Στο κοινωφελές έργο του Γρηγορίου Καλλιμανοπούλου περιλαμβάνεται το Καλλιμανοπούλειο Εκκλησιαστικό Διακονικό Κέντρο Καλαβρύτων που λειτουργεί από το 1989 ως σύγχρονο Γηροκομείο καθώς και η μεταγενέστερα δημιουργηθείσα το (2002) Μονάδα Φροντίδας Ηλικιωμένων –μη αυτοεξυπηρετούμενων ατόμων- που λειτουργεί στο κτήριο του Ορφανοτροφείου Καλαβρύτων.

Για το κοινωφελές έργο του ο κ. Γρηγόρης Καλλιμανόπουλος έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών τον Δεκέμβριο του 1989 καθώς και τιμηθεί με το μετάλλιο του «Ταξιάρχη του Τάγματος του Φοίνικα» από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Κάρολο Παπούλια τον Δεκέμβριο του 2014.

Την ανωτάτη τιμητική διάκριση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής και της Εκκλησίας της Ελλάδος, το Χρυσό Παράσημο του Αποστόλου Παύλου, απένειμε στις 15 Δεκεμβρίου ε.ε. ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος στον κ. Γρηγόρη Περ. Καλλιμανόπουλο για την συνολική φιλανθρωπική προσφορά του, τόσο προς την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών όσο και στην Εκκλησία γενικότερα. Η γιορτή πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Αρχιεπισκοπής Αθηνών όπου ο Μακαριώτατος εξήρε την αγάπη και την προσφορά που έχει επιδείξει ο κ. Καλλιμανόπουλος προς τους συνανθρώπους σε μια δύσκολη εποχή, βαθειάς οικονομικής κρίσης της Πατρίδας μας

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider