Ο Τσίπρας στα εγκαίνια των Ποσειδωνίων

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο Τσίπρας στα εγκαίνια των Ποσειδωνίων
Παρουσία του Πρωθυπουργού κ. Αλέξη Τσίπρα θα γίνουν την ερχόμενη Δευτέρα τα εγκαίνια της ναυτιλιακής έκθεσης «Ποσειδώνια» 2016 στον εκθεσιακό χώρο Metropolitan Expo δίπλα στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος».
Σε συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στο Μικρολίμανο ο δήμαρχος Πειραιά κ.Γιάννης Μώραλης ανέφερε ότι είναι ευχή όλης της κοινωνίας της πόλης να επιστρέψει η έκθεση στον φυσικό της χώρο στο μεγάλο λιμάνι και γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση ωστόσο ακόμα δεν έχουν διαμορφωθεί οι προϋποθέσεις για να ανοίξει αυτή η συζήτηση.
Από την πλευρά τους οι διοργανωτές ανέφεραν ότι «με αύξηση του εκθεσιακού χώρου που υπερβαίνει το 15% και συνολική έκταση που ξεπερνά τα 40.000 τετραγωνικά μέτρα, καθώς και πάνω από 40 συνέδρια και νέα αθλητικά γεγονότα, τα φετινά Ποσειδώνια θα είναι τα μεγαλύτερα στη σχεδόν 50ετή ιστορία τους, όπως επιβεβαιώνεται από τους διοργανωτές της πιο σημαντικής ναυτιλιακής έκθεσης στον κόσμο.»
Προσέθεσαν επίσης ότι «περισσότεροι από 1.800 εκθέτες από 89 χώρες θα δώσουν το «παρών» στα Ποσειδώνια 2016, που ανοίγουν τις πύλες τους τη Δευτέρα 6 Ιουνίου στο εκθεσιακό κέντρο Metropolitan Expo, για μία εβδομάδα στη διάρκεια της οποίας τα πιο διακεκριμένα στελέχη του κλάδου της ναυτιλίας από όλο τον κόσμο θα έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή και να κλείσουν επιχειρηματικές συμφωνίες στο πλαίσιο της έκθεσης-θεσμού. Τα Ποσειδώνια έχουν πλέον αναγνωριστεί παγκοσμίως ως η βασική πλατφόρμα επικοινωνίας της διεθνούς ναυτιλιακής βιομηχανίας με την Ελληνική Ναυτιλία, η οποία ελέγχει περίπου το 20% της χωρητικότητας του παγκόσμιου στόλου».
«Η ανάπτυξη των Ποσειδωνίων είναι αποτέλεσμα της ικανότητας της Ελληνικής ναυτιλίας να προσαρμόζεται στις σύγχρονες προκλήσεις και να διατηρεί την ηγετική θέση στον κλάδο χάρη στον δυναμισμό, την επιχειρηματική οξυδέρκειά της και τη συνεχή αναβάθμιση και ανανέωση του προϊόντος της», δήλωσε ο κ. Θεόδωρος Βώκος, Εκτελεστικός Διευθυντής, Εκθέσεις Ποσειδώνια Α.Ε., στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.
«Παρά τον έντονο διεθνή ανταγωνισμό, ο ποντοπόρος στόλος της Ελλάδας καταλαμβάνει την υψηλότερη θέση στον κόσμο και επεκτείνεται συνεχώς, γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις τρέχουσες 350 παραγγελίες για ναυπηγήσεις πλοίων», σημείωσε ο κ. Γεώργιος Δ. Πατέρας, Πρόεδρος του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος.
Από την πλευρά του, ο κ. Θεόδωρος Ε. Βενιάμης, Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών, ανέφερε ότι: «Τα Ποσειδώνια προβάλλουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη σημασία του κλάδου της εμπορικής ναυτιλίας και τις απαραίτητες υπηρεσίες που προσφέρει στο διεθνές εμπόριο και στην παγκόσμια οικονομία. Η εντυπωσιακή αυτή έκθεση δείχνει έμπρακτα και την ανεκτίμητη συνεισφορά της ελληνικής ναυτιλίας στην οικονομία της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σε μια κρίσιμη περίοδο για την οικονομία μας και εν μέσω αντίξοων συνθηκών που απορρέουν τόσο από πιέσεις της παγκόσμιας αγοράς όσο και από πρόσφατες άστοχες προσεγγίσεις ευρωπαϊκών οργάνων, η ελληνική ναυτιλία διατηρεί την πρώτη θέση διεθνώς με το 20% της παγκόσμιας χωρητικότητας σε deadweight και το 50% του στόλου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και φιλοξενεί με υπερηφάνεια το πιο σημαντικό διεθνές εμπορικό γεγονός της ναυτιλίας».
Επίσης ο κ. Χαράλαμπος Φαφαλιός, Πρόεδρος της Ελληνικής Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας του Λονδίνου, δήλωσε με τη σειρά του: «Ενώ η Ελλάδα αγωνίζεται σθεναρά να ανακάμψει μετά από πολλά χρόνια οικονομικής δυσχέρειας, η ναυτιλιακή βιομηχανία, ως υπόδειγμα εφευρετικότητας και προνοητικότητας, αναδεικνύεται ο ηγέτης στις περισσότερες αγορές μεταφοράς ξηρού φορτίου. Παρότι πολλοί τομείς της ναυτιλιακής βιομηχανίας υφίστανται οδυνηρές προσαρμογές, ο κλάδος με τη θετική του στάση δείχνει ότι όχι μόνο είναι ικανός να επιβιώσει αλλά και να ευημερήσει. Πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες της ναυτιλιακής βιομηχανίας με κάθε δυνατό τρόπο, διότι χωρίς τη ναυτική της κληρονομιά η Ελλάδα δεν θα ήταν η περήφανη χώρα που είναι σήμερα».
Ωστόσο, οι προκλήσεις παραμένουν μπροστά μας, όπως υπογράμμισε ο κ. Γιάννης Κ. Λύρας, Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής των Ποσειδωνίων: «Παρόλο που η Ελλάδα βιώνει την πιο βαθιά και μεγαλύτερη σε διάρκεια οικονομική κρίση από τότε που προσχώρησε στην τότε ΕΟΚ των 9 κρατών-μελών, το 1981, τα Ποσειδώνια 2016 δεν έχουν χάσει τίποτα από την αίγλη τους. Η επιτυχία και ο δυναμισμός της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας αποτυπώνεται με τον πιο εύγλωττο τρόπο στην έκθεση αυτή. Σχεδόν η μισή ναυτιλιακή δραστηριότητα της Ε.Ε. βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας, η οποία στηρίζει το ελληνικό και ευρωπαϊκό ναυτιλιακό cluster και συμβάλλει ετησίως σημαντικά στην ελληνική και ευρωπαϊκή οικονομία. Κι αυτό, παρότι η πορεία της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας υπονομεύεται - ελπίζουμε χωρίς πρόθεση - από την έρευνα που διεξάγει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο νομικό και φορολογικό καθεστώς που ισχύει επί μακρόν στην ελληνική ναυτιλία. Όπως προκύπτει, άλλωστε, από το εντυπωσιακό μέγεθος και την απήχηση των φετινών Ποσειδωνίων, το καθεστώς αυτό υπήρξε μέχρι τώρα ιδιαίτερα αποτελεσματικό».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider