Στη «μάχη» του πλαστικού χρήματος μπαίνουν τράπεζες και επαγγελματίες

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη «μάχη» του πλαστικού χρήματος μπαίνουν τράπεζες και επαγγελματίες

Εκατό χιλιάδες νέα τερματικά αυτόματων συναλλαγών (POS) θα προμηθευτούν οι επιχειρήσεις το 2017, αφού ολοένα περισσότεροι καταναλωτές πραγματοποιούν τις πληρωμές τους με πλαστικό χρήμα.

Μετά τα capital controls, ήρθε και το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου που καθιστά ουσιαστικά «υποχρεωτική» τη χρήση των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών στις καθημερινές συναλλαγές, αντί για μετρητά. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Mastercard, ο αριθμός των πιστωτικών και χρεωστικών καρτών αυξήθηκε κατά 440.000 το πρώτο εξάμηνο του 2016, φθάνοντας συνολικά τις 14,6 εκατ. κάρτες σε κυκλοφορία.

Ταυτόχρονα, οι επιχειρήσεις προμηθεύονται με γοργούς ρυθμούς τα τερματικά POS προκειμένου να συμμορφωθούν με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για σταδιακή εγκατάσταση των μηχανημάτων έως το πρώτο εξάμηνο του 2018. Η εγκατάσταση των POS θα ολοκληρωθεί σε τρεις φάσεις. Πρώτοι υποχρεούνται να συμμορφωθούν οι κλάδοι με τα υψηλότερα ποσοστά παραβατικότητας –γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κ.ά.– έως τις 30 Ιουνίου 2017. Στα δύο επόμενα εξάμηνα θα πρέπει να ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι τομείς της αγοράς, όπως προβλέπει το σχέδιο της υφυπουργού Οικονομικών, Κατερίνας Παπανάτσιου.

Υποχρεωτική η αναγραφή πινακίδας για τα POS στα καταστήματα

Από την 1η Φεβρουαρίου, οι έμποροι υποχρεούνται να έχουν αναρτήσει σε εμφανές σημείο ενημέρωση σχετικά με το εάν κάνουν δεκτές τις πληρωμές με πλαστικό χρήμα. Μετά από εκτεταμένα περιστατικά απάτης που διαπιστώθηκαν με POS ξένων τραπεζών, ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, επισημαίνει στους εμπόρους να είναι προσεκτικοί και «να επιλέγουν παρόχους πληρωμών και μηχανημάτων POS από την ελληνική αγορά». Τους καλεί «να μην πιστεύουν τους καλοθελητές και τους επιτηδείους που τους δελεάζουν να απευθυνθούν σε ξένες τράπεζες για εκκαθάριση των ηλεκτρονικών συναλλαγών τους εκτός της χώρας. Οι πρακτικές αυτές παρακάμπτουν τα capital controls και άρα είναι παράνομες, φέρνοντας τις επιχειρήσεις αντιμέτωπες με εξοντωτικά πρόστιμα, πολλαπλάσια του πρόσκαιρου οφέλους που μπορεί να έχουν από την χρήση των «POS αλλοδαπής προέλευσης».

Πράγματι, τα πρόστιμα για τις επιχειρήσεις που δεν συμμορφώνεται με την οδηγία του ΥΠΟΙΚ κυμαίνονται στα 1.000. Τον Μάρτιο αναμένεται η έκδοση και της κοινής υπουργικής απόφασης που θα ορίζει ποιες επιχειρήσεις υποχρεωτικά θα πρέπει να αποδέχονται πληρωμές με κάρτες.

«Πόλεμος» προσφορών από τις τράπεζες

Αγώνα δρόμου κάνουν οι τράπεζες για να κερδίσουν όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μερίδιο αγοράς από την πίτα των συναλλαγών με πλαστικό χρήμα που αυξάνεται ραγδαία. Και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες προσφέρουν κίνητρα στους επαγγελματίες για να τοποθετήσουν το δικό τους τερματικό στο κατάστημα ή το γραφείο τους:

1. Eurobank

H Εurobank προσφέρει τη δυνατότητα επιλογής και απόκτησης τερματικού POS, άμεσα, από οποιοδήποτε κατάστημά της με την υποβολή της αίτησης και ενεργοποίηση την επόμενη εργάσιμη ημέρα. Συγκεκριμένα προσφέρει τις εξής δυνατότητες:

- Επιλογή τερματικού από τα πιο σύγχρονα που υπάρχουν στην αγορά (ενσύρματο, ασύρματο GPRS)

- Αγορά ή μίσθωση τερματικού POS από τον επαγγελματία/επιχείρηση

- Υποβολή αίτησης και παραλαβή την ίδια στιγμή από οποιοδήποτε κατάστημα της Eurobank ή του Δικτύου Νέο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο

- Ενεργοποίηση του τερματικού POS την επόμενη εργάσιμη ημέρα

2. Τράπεζα Πειραιώς

Όλα τα τερματικά που προσφέρει η Τράπεζα Πειραιώς δέχονται συναλλαγές με κάρτες τεχνολογίας chip & pin με εισαγωγή της κάρτας στο τερματικό, ανέπαφα ή και με ανάγνωση της μαγνητικής πίστας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν ενσύρματο ή ασύρματο POS, ανάλογα με τις ανάγκες τους:

- Αν η φύση της επιχείρησης ή του καταστήματός τους δεν απαιτεί μετακίνηση του POS, το ενσύρματο POS αποτελεί μία ιδανική λύση για εσάς και χρειάζεται μόνο μία γραμμή τηλεφώνου ή Ethernet και πρόσβαση στο ρεύμα για να τεθεί σε λειτουργία.

- Αν χρειάζεται να μεταφέρουν το POS σας εντός ή εκτός του καταστήματος, παρέχεται το ασύρματο POS για μεγαλύτερη ευελιξία.

Συγκεκριμένα, υπάρχουν οι εξής επιλογές:

1) Ασύρματο τερματικό pos: Με ενσωματωμένη κάρτα SIM, σας δίνει πρόσβαση εντός και εκτός της επιχείρησης

2) WiFi ασύρματο τερματικό pos: Σας επιτρέπει την μετακίνηση του τερματικού εντός της επιχείρησης και εφόσον διαθέτετε ασύρματη σύνδεση WiFi

3. Alpha Bank

Κατόπιν επικοινωνίας, οι πελάτες της τράπεζας παραλαμβάνουν το τερματικό εντός 2-5 εργάσιμων ημερών. Τα πλεονεκτήματα είναι τα εξής:

- Δυνατότητα αποδοχής όλων των καρτών (Visa, MasterCard™, American Express®, Diners, Discover, UnionPay)

- Υψηλή ταχύτητα συναλλαγών

- Ασφαλείς συναλλαγές Chip & Pin

- Ανέπαφες συναλλαγές (contactless) για μεγαλύτερη ταχύτητα

- Άτοκες δόσεις και δυνατότητα προεξοφλήσεώς τους

- Σύνδεση με Προγράμματα Επιβραβεύσεως (Bonus, Shop & Win, Membership Rewards)

- Επιβράβευση της επιχειρήσης με Bonus πόντους ανάλογα με το ύψος των συναλλαγών του My Alpha POS τερματικού.

- Τα τερματικά της Cardlink μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να τα αγοράσουν ή να τα νοικιάσουν.

4. Εθνική Τράπεζα

Οι επαγγελματίες μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα σε έξι διαφορετικούς τύπους τερματικών συσκευών, ανάλογα με τις ανάγκες σας. H συσκευή DESKTOP iCT 220 διατίθεται σε τρία πακέτα i-bank POS economy, ιδανικά για επαγγελματίες που πραγματοποιούν μικρότερους τζίρους.

Η υπηρεσία i-bank POS προσφέρει σε όλες τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στις λιανικές πωλήσεις προϊόντων ή υπηρεσιών, τη δυνατότητα να αποκτήσουν τερματική συσκευή αποδοχής καρτών πληρωμής (POS) σε λίγες μόνο ημέρες, για την άμεση εξυπηρέτηση των πελατών τους που επιθυμούν να πληρώσουν με χρεωστικές, πιστωτικές ή προπληρωμένες κάρτες.

Η υπηρεσία i-bank POS αποτελεί μια νέα προσέγγιση στις πληρωμές με κάρτα, καθώς παρέχει:

- Ευκολία: Αποδοχή πλειοψηφίας καρτών

- Ταχύτητα: Σύνδεση μέσω TCP/IP

- Καινοτομία: Εξυπηρέτηση ανέπαφων συναλλαγών

- Αμεσότητα: Τηλεφωνική έγκριση συναλλαγών

- Ασφάλεια: Πρότυπο PCI V3.0

- Επιλογές: 6 πακέτα τερματικών

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider