Με διψήφιους ρυθμούς «τρέχουν» οι συναλλαγές ebanking

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Με διψήφιους ρυθμούς «τρέχουν» οι συναλλαγές ebanking

Κερδίζουν συνεχώς μερίδιο οι ηλεκτρονικές τραπεζικές συναλλαγές, καθώς το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι Έλληνες τις επιλέγουν για να διεκπεραιώσουν καθημερινές συναλλαγές. Η επιβολή των capital controls αλλά και η ανάγκη για χτίσιμο ενός ποσοστού του αφορολόγητου μέσω συναλλαγών με πλαστικό χρήμα έχουν οδηγήσει σε έκρηξη τόσο στον όγκο όσο και στην αξία των ηλεκτρονικών τραπεζικών συναλλαγών.

Αυτό προκύπτει από την έκθεση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών, «Στοιχεία τεκμηρίωσης σχετικά με τη λειτουργία του Ελληνικού τραπεζικού συστήματος», σύμφωνα με την οποία το 2015 ο αριθμός των συναλλαγών μέσω mobile banking αυξήθηκε κατά 142% και η αξία τους κατά 82%, ενώ μέσω internet banking αυξήθηκε, σε ετήσια βάση, κατά 40% και 29% αντίστοιχα.

Την ίδια στιγμή αυξάνεται και ο αριθμός των POS τα οποία από 219.000 το 2015 αυξήθηκαν στις 320.000 το 2016 ενώ εκτιμάται ότι το 2017 θα ξεπεράσουν τις 410.000.

Η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων το Ιούνιο του 2015 είχε σαν αποτέλεσμα καταναλωτές και επιχειρήσεις να στραφούν σε πληρωμές χωρίς την χρήση μετρητών για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα που δημιούργησαν τα capital controls. Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ακόμα και πολίτες που μέχρι εκείνη τη χρονική στιγμή δεν είχαν έρθει σε επαφή με τα εναλλακτικά δίκτυα εξυπηρέτησης των τραπεζών οδηγήθηκαν σε αυτή στην προσπάθεια τους να ξεπεράσουν τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργήθηκαν. Έτσι το internet, το mobile banking, το phone banking, αλλά και οι συναλλαγές μέσω ΑΤΜ έγιναν οι πλέον δημοφιλής. Παράλληλα αυξήθηκε σημαντικά και ο συνολικός των καρτών το α’ εξάμηνο 2016 κατά 440 χιλ. και διαμορφώθηκε σε 14,6 εκατ. κάρτες.

Η μεγαλύτερη αύξηση παρατηρήθηκε στις χρεωστικές κάρτες, και αυτό διότι εκδόθηκαν επιπλέον 385 χιλ. κάρτες σε πελάτες των τραπεζών κυρίως μεγαλύτερης ηλικίας που μέχρι τότε έκαναν τις συναλλαγές τους από το γκισέ.

Ο αριθμός των συναλλαγών με κάρτες πληρωμών ανήλθε σε 233 εκατ. παρουσιάζοντας 58% αύξηση σε ετήσια βάση ενώ η αξία των συναλλαγών έφτασε τα 26,2 δισ. ευρώ αυξημένη κατά 4,4% σε ετήσια βάση, με τη μέση αξία ανά συναλλαγή όμως να διαμορφώνεται στα 112 ευρώ, από 171 ευρώ το πρώτο εξάμηνο του 2015.

Μάλιστα σύμφωνα με τα στοιχεία των τραπεζών η χρήση των χρεωστικών καρτών συνεχίζει να έχει πρωτεύοντα ρόλο ως υποκατάστατο των μετρητών, με τον μέσο αριθμό συναλλαγών ανά χρεωστική κάρτα να διαμορφώνεται στις 16 συναλλαγές, με μέση αξία ανά συναλλαγή στα 121 ευρώ.

Αντίστοιχα, ο μέσος αριθμός συναλλαγών ανά πιστωτική κάρτα διαμορφώθηκε στις 13, με μέση αξία ανά συναλλαγή μόλις στα 60 ευρώ γεγονός το οποίο δικαιολογείται από την υπερχρέωση των νοικοκυριών και τα χαμηλά υπόλοιπα που διαθέτουν στις πιστωτικές τους κάρτες.

Ταυτόχρονα το ίδιο διάστημα αυξήθηκε σημαντικά και ο όγκος των άμεσων χρεώσεων καθώς αρκετές επιχειρήσεις και καταναλωτές επιλέγουν πλέον την πληρωμή των λογαριασμών τους μέσω πάγιων εντολών. Συγκεκριμένα το 2015 πραγματοποιήθηκαν 17,4 εκατ. συναλλαγές μέσω πάγιων εντολών παρουσιάζοντας αύξηση κατά 4% με την συνολική τους αξία να διαμορφώνεται στα 9,8 δισ. ευρώ (αύξηση 47%).Μάλιστα η μέση αξία ανά συναλλαγή, αυξήθηκε στα 564 ευρώ, από 400 ευρώ το 2014.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider