Γιατί οι επιχειρήσεις δεν θέλουν POS

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γιατί οι επιχειρήσεις δεν θέλουν POS

Aκατάσχετος λογαριασμός και υψηλές προμήθειες παραμένουν τα αγκάθια που απομακρύνουν μέχρι σήμερα τους επαγγελματίες να εφοδιαστούν POS. Αν και ήδη το 50% του τζίρου των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων γίνεται με πλαστικό χρήμα προβληματισμός υπάρχει στην αγορά από την απόφαση της κυβέρνησης για υποχρεωτική χρήση POS στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες από τnο Φεβρουάριο.

«Είμαστε υπέρ της χρήσης πιστωτικών καρτών γιατί σταματάει η φοροδιαφυγή σε μεγάλο βαθμό, σταματάει άρα ο αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ των ομοειδών επιχειρήσεων» σημείωσε και πρόσθεσε ότι σημαντικό πρόβλημα για το μέτρο της υποχρεωτικής αποδοχής της πληρωμής με κάρτα από τις επιχειρήσεις από την 1η Φλεβάρη του 2017» δήλωσε ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ), Γιώργος Καββαθάς, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό του ΑΠΕ- ΜΠΕ, "Πρακτορείο 104,9 FM".

Ωστόσο όπως λέει με τον κ. Καββαθά παραμένει η υψηλή προμήθεια των τραπεζών που λειτουργεί αποτρεπτικά για τις ελληνικές επιχειρήσεις . Σύμφωνα με το ίδιο επιχειρήσεις μικρές επιχειρήσεις όπως είναι τα περίπτερα και τα ψιλικατζίδικα όπου το ποσοστό κέρδους είναι καθορισμένο εξαρχής εάν γίνει χρήση κάρτας με τις ισχύουσες προμήθειες της αγοράς δεν υπάρχει κανένα όφελος για τον επαγγελματία. Παρά το γεγονός ότι εδώ και μήνες όλοι οι επαγγελματικοί φορείς έχουν ξεκινήσει διαπραγματεύσεις με τις τράπεζες ώστε να υπάρξουν μειώσεις στις προμήθειες των POS ακόμα δεν έχει γίνει τίποτα ενώ και το αίτημα των μικρομεσαίων για την θεσμοθέτηση του ενός ακατάσχετου επιχειρηματικού λογαριασμού για τις επιχειρήσεις έχει πέσει στο κενό καθώς οι θεσμοί δηλώνουν αρνητικοί στην θεσμοθέτηση τους.

Οι ελληνικές επιχειρήσεις σύμφωνα με μελέτη της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδος (ΓΣΕΒΕΕ) στο πρώτο εξάμηνο του 2016 έδειξαν μεγάλη προσαρμοστικότητα στα νέα δεδομένα καθώς 7 στις 10 εγκατέστησαν μηχανήματα συναλλαγών POS με την μεγαλύτερη προσαρμοστικότητα να εμφανίζουν οι εμπορικές επιχειρήσεις σε ποσοστό που ξεπέρασε το 60%. Αντίθετα με τον τομέα των υπηρεσιών όπου ο βαθμός προσαρμοστικότητας ήταν μόλις 28,2%.

Η εικόνα δεν αφήνει ανεπηρέαστη την κυβέρνηση η οποία έχει σχεδιάσει να εφαρμόσει την υποχρεωτική εγκατάσταση των POS σε τρεις φάσεις . Συγκεκριμένα σύμφωνα με τον σχεδιασμό αυτό σε πρώτη φάση και συγκεκριμένα έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2017 θα υποχρεωθούν να εγκαταστήσουν POS επαγγελματικοί κλάδοι με αυξημένο βαθμό παραβατικότητας όπως θεωρούνται ότι είναι καταστήματα εστίασης αλλά και κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών, όπως γιατροί, δικηγόροι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι , καθηγητές ιδιαίτερων μαθημάτων κτλ. Στις επόμενες δύο φάσεις ,η δεύτερη έως το τέλος του 2017 και η τρίτη έως το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2018, θα συμπεριληφθούν άλλοι κλάδοι και υπηρεσίες.

Πάντως η επιδημία παύσης εργασιών για μια σειρά επαγγελματιών που μέχρι σήμερα εργάζονταν με μπλοκάκια προκαλεί πονοκέφαλο στην κυβέρνηση ενώ έχει προκαλέσει και τις αντιδράσεις των εκπροσώπων της αγοράς καθώς υπάρχουν φόβοι ενίσχυσης της παραοικονομίας και ανάπτυξης αθέμιτου ανταγωνισμού από εκείνους που θα καταφέρουν να παρέχουν μεν τις υπηρεσίες τους αλλά θα πληρώνονται κάτω από το τραπέζι.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider