Πόσο κοστίζει να ανοίξετε ένα sushi bar;

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πόσο κοστίζει να ανοίξετε ένα sushi bar;

Οι γαστρονομικές συνήθειες «made in Japan», όπως είναι το street food sushi, αποτελούν μια σχετικά οικονομική επιλογή, τουλάχιστον όσον αφορά στα sushi bar και το delivery, η επένδυση όμως για τους επιχειρηματίες παραπέμπουν στα υψηλά κόστη της τεχνολογίας «made in Japan». Η επένδυση σε ένα επώνυμο Sushi Bar είναι αρκετά «αλμυρή» και ξεκινά από 110.000 ευρώ χωρίς τα entry fees ενώ η απόσβεση (ROI) γίνεται σε 12 με 36 μήνες.

Η μόδα των sushi bars

Πολλοί θεωρούν ότι τα sushi bars έγιναν μόδα επειδή το κοινό στο οποίο απευθύνθηκαν αρχικά ήταν οι επώνυμοι. Άλλοι πάλι πιστεύουν ότι αποτελεί κάτι νέο και διαφορετικό το οποίο μάλιστα συνάδει με τις απαιτήσεις για πιο υγιεινή διατροφή. Το sushi συγκαταλέγεται στις πιο υγιεινές διατροφές και αυτό αποδεικνύεται και από το γεγονός ότι οι Ιάπωνες έχουν το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο (και το μικρότερο ποσοστό παχυσαρκίας).

Τι πιάτα σερβίρει ένα sushi εστιατόριο

Σχεδόν σε κάθε εστιατόριο σούσι σερβίρεται sashimi, nigiri, maki και temaki. Το maki σερβίρεται και ως sushi roll και είναι ένας ή δύο τύποι ψαριού και λαχανικά τυλιγμένα μαζί με ρύζι σε φύκι, κομμένο σε μικρές ροδέλες. Το nigiri είναι φέτες ωμού ψαριού που τοποθετούνται πάνω σε μια ομπάλα από ρύζι και συνήθως τους προστίθεται ελάχιστη ποσότητα wasabi (καυτερή πράσινη πάστα) και σάλτσα σόγιας. Το sashimi είναι φέτες ωμού ψαριού και το temaki είναι παρόμοιο με το maki, μόνο που τα υλικά τυλίγονται σε μορφή κώνου, το οποίο κρατάτε και τρώτε, όπως ένα τάκο.

Το σούσι είναι ιαπωνικό παραδοσιακό φαγητό το οποίο έχει ως βάση το ξυδάτο ρύζι (σάρι), το οποίο συνδυάζεται με άλλα υλικά που αποκαλούνται Νέτα (neta). Συνήθως αυτά τα άλλα υλικά είναι θαλασσινά και ψάρια. Το κρέας χωρίς το ρύζι λέγεται σασίμι (sashimi). Το σασίμι είναι κυρίως από κρέας τόνου και σολομού. Το σούσι σερβίρεται σχεδόν πάντα με σάλτσα σόγιας, γουασάμπι και τζίντζερ.

Η τιμή ενός πιάτου sushi εξαρτάται από την ποιότητα των υλικών (ψάρια κλπ) καθώς και από την κατηγορία του εστιατορίου (πολλά πεντάστερα ξενοδοχεία διαθέτουν πολυτελή εστιατόρια sushi στα οποία μαγειρεύουν οι καλύτεροι σεφ στον κόσμο).

Από 110.000 ευρώ ξεκινάει η επένδυση για μια επιχείρηση franchise sushi bar

Μια έτοιμη επιχειρηματική ιδέα η οποία εντάσσεται στον κλάδο του franchise (αλυσίδα) είναι το Koi Sushi Bar το οποίο κινείται στην street food λογική με casual περιβάλλον και ethnic στοιχεία, όπως είναι αναμενόμενο. Το δίκτυο διαθέτει καταστήματα στο Σύνταγμα, στη Βούλα, την Κηφισιά, το Χαλάνδρι, τον Πειραιά, τα Μελίσσια και την Καλαμαριά.

Το δικαίωμα εισόδου (entry fee) ξεκινά από 40.000 ευρώ και η αρχική επένδυση (εξοπλισμός κλπ) από 110.000 ευρώ. Ο εκτιμώμενος χρόνος απόσβεσης είναι 12-24 μήνες και ο franchisor παρέχει αρχική εκπαίδευση και αποκλειστικότητα περιοχής. Ο ελάχιστος χώρος καταστήματος είναι τα 80 τμ και ελκυστικότεροι προορισμοί για τη συγκεκριμένη επιχειρηματική ιδέα, εκτός από τα αστικά κέντρα θεωρούνται και οι τουριστικοί προορισμοί όπως είναι τα νησιά.

Σύμφωνα με στοιχεία της επιχείρησης, η επένδυση επιφέρει διαρκείς αποδόσεις για τους franchisees με τρία profit centers (sit in, take away και delivery).

Με πληροφορίες από το εγχειρίδιο Franchise 2016

Πόσο κοστίζει να ανοίξετε ένα sushi bar;
Πόσο κοστίζει να ανοίξετε ένα sushi bar;
Πόσο κοστίζει να ανοίξετε ένα sushi bar;
Πόσο κοστίζει να ανοίξετε ένα sushi bar;
Πόσο κοστίζει να ανοίξετε ένα sushi bar;
Πόσο κοστίζει να ανοίξετε ένα sushi bar;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider