Βενέτης: «Ψήνει» κέρδη και 10 τόνους ψωμί την ημέρα

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Βενέτης: «Ψήνει» κέρδη και 10 τόνους ψωμί την ημέρα

Αποτελεί από τις πιο ταχέως αναπτυσσόμενες αλυσίδες της ελληνικής αγοράς η οποία καταφέρνει να ενισχύει τα οικονομικά της μεγέθη στοχεύοντας και στη διεύρυνση της παρουσίας της στο εξωτερικό.

Ο λόγος για την αλυσίδα Βενέτης, η οποία εκτός από τις δραστηριότητες της στον τομέα της αρτοποιίας και της ζαχαροπλαστικής, έχει επεκταθεί και στις υπηρεσίες εστίασης, αναπτύσσοντας ένα ευρύ δίκτυο καταστημάτων μέσω franchising.

Αυτό αποτυπώνεται και στις χρηματοοικονομικές καταστάσεις της αλυσίδας για το 2015 οι οποίες δημοσιεύτηκαν προ ημερών καθώς καταγράφεται αύξηση των πωλήσεων, αύξηση κερδών αλλά συμπίεση των περιθωρίων κέρδους.

Συγκεκριμένα τα ενοποιημένα έσοδα της εταιρείας Βενέτης το 2015 ξεπέρασαν τα 34,7 εκατ. περίπου ευρώ, από 32,45 εκατ. ευρώ την προηγούμενη χρήση, παρουσιάζοντας αύξηση 7%, ενώ όσον αφορά τα κέρδη της διαμορφώθηκαν στα 5 εκατ. ευρώ έναντι 6,27 εκατ. ευρώ στην προηγούμενη χρήση.

Η αναπτυξιακή πορεία της Βενέτης είναι τέτοια που πρόσφατα βραβεύτηκε ως μία από τις 1.000 καλύτερες ευρωπαϊκές εταιρείες σε έναν διαγωνισμό όπου οι ελληνικές επιχειρήσεις που συμμετείχαν ήταν μόλις 21. Η βράβευση έγινε στα κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και η Βενέτης υπήρξε η μοναδική ελληνική εταιρεία που προσκλήθηκε και παραβρέθηκε.

Η βράβευση αυτή είχε να κάνει με μια προσπάθεια ή, πιο συγκεκριμένα, ένα σχέδιο δράσης για την ένωση των ευρωπαϊκών κεφαλαιαγορών. Κάπως έτσι, επιχειρήσεις που πληρούσαν μια σειρά υψηλών κριτηρίων, όπως η αύξηση κερδών, πωλήσεων, θέσεων εργασίας, παραγωγικότητας και οι οποίες αντιμετώπισαν στα ίσια την κρίση στις χώρες τους, βαθμολογήθηκαν ως εκείνες που αύριο θα έχουν καταλυτικό ρόλο και θα δημιουργήσουν πλούτο και που θα ανατρέψουν τη δύσκολη σημερινή πορεία της Ευρώπης.

Ένα από τα βασικά ατού της αλυσίδας η οποία ξεκίνησε την δραστηριοποίηση της το 1996 από ένα μικρό φούρνο στη Νέα Ερυθραία και έχει καταφέρει να έχει 85 καταστήματα και να ψήνει 10 τόνους ψωμί την ημέρα, είναι ο σχεδόν μηδενικός τραπεζικός δανεισμός της (μόλις 500 χιλ. ευρώ) σε συνδυασμό με τα υψηλά ταμειακά διαθέσιμα ύψους 5,7 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της αλυσίδας φούρνων Βενέτη, η ανάπτυξη της οποίας ήταν ραγδαία τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνουν μία κόπωση στην αγορά, με αποτέλεσμα να σχεδιάζουν την αλλαγή πλεύση της στρατηγικής τους, η οποία θα εστιάζεται κυρίως στις ξένες αγορές. Στο στόχαστρο τους μπαίνουν οι αγορές της Αγγλίας της Κίνας αλλά και των ΗΠΑ.

Ο λόγος που παγώνει το άνοιγμα νέων καταστημάτων στην Ελλάδα είναι ότι πλέον έχουν εκλείψει οι υποψήφιοι ενδιαφερόμενοι που διαθέτουν τα απαραίτητα κεφάλαια.
Και αυτό γιατί για το άνοιγμα ενός καταστήματος Βενέτη το κόστος κυμαίνεται από 160.000 ευρώ για ένα μικρό κατάσταστημα και μπορεί να φτάσει μέχρι τις 300.000 ευρώ για ένα μεγάλο κατάστημα.

Επίσης η αύξηση της φορολογίας έχει καταστήσει μη αποδοτική μία τέτοια επένδυση, ενώ σε συνδυασμό με την μείωση της κατανάλωσης, παραμένει αμφίβολο αν μπορεί να γίνει τελικώς απόσβεση της επένδυσης.

Σήμερα η αλυσίδα Βενέτης αριθμεί 85 σημεία από τα οποία τα 35 είναι εταιρικά και τα 55 franchise.

Από αυτά, τα πέντε λειτουργούν υπό το σήμα «Βενέτη 1948», 46 υπό το σήμα «Βενέτη Food Hall» και τα υπόλοιπα είναι τα κλασικά καταστήματα Βενέτη.

Σήμερα η αλυσίδα απασχολεί 1.000 εργαζόμενους, οι αμοιβές των οποίων στην περίοδο της κρίσης, σύμφωνα με την διοίκηση δεν μειώθηκαν ούτε κατά ένα ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider