Μαρινόπουλος: Στα δικαστήρια προσφεύγουν οι εταιρείες franchise

Ελένη Μπότα
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μαρινόπουλος: Στα δικαστήρια προσφεύγουν οι εταιρείες franchise

Μπαράζ δικαστικών προσφυγών ετοιμάζονται να ξεκινήσουν οι εταιρείες franchise κατά της αλυσίδας σουπερμάρκετ Μαρινόπουλος, η οποία έχει εκδώσει διαταγές πληρωμής εναντίον τους για δικαιώματα χρήσης, που όπως υποστηρίζει δεν έχουν πληρωθεί.

Οι εταιρείες franchise που ανήκουν στο δίκτυο του Μαρινόπουλου και αριθμούν 150 καταστήματα, έχουν αρνηθεί μετά την επικύρωση της συμφωνίας εξυγίανσης να καταβάλουν τα δικαιώματα εκμετάλλευσης στη «μαμά εταιρεία», καθώς δεν περιλαμβάνονται σε αυτή.

Ωστόσο η Μαρινόπουλος θεωρεί ότι τα μηνιαία δικαιώματα θα πρέπει να καταβάλλονται για το λόγο αυτό έχει εκδώσει εντολές πληρωμής.

Την περασμένη Δευτέρα μία από τις εταιρίες franchise προσέφυγε εναντίον της Μαρινόπουλος όπου και κατάφερε να δικαιωθεί, καθώς το δικαστήριο έκρινε ότι εφόσον τα καταστήματα franchise δεν περιλαμβάνονται στη συμφωνία εξυγίανσης, τότε το σύνολο των συμβάσεων θεωρούνται αυτοδικαίως και αζημίως λυθείσες.

Με λουκέτο απειλούνται 150 καταστήματα

Σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης έχει δημιουργηθεί για 150 καταστήματα της Μαρινόπουλος που ανήκουν μέσω franchise στο δίκτυο της, καθώς δεν αποκλείεται να κατεβάσουν ρολά μέσα στο επόμενο διάστημα.

Τα καταστήματα αυτά που απασχολούν 2.500 εργαζόμενους, ενώ είχαν στηρίξει με κάθε μέσο την Μαρινόπουλος, από την πρώτη στιγμή που παρουσιάστηκαν τα πρώτα οικονομικά προβλήματα αλλά και οι πρώτες ελλείψεις στα ράφια, εξαιρέθηκαν – παρά τις υποσχέσεις – από την συμφωνία εξυγίανσης της αλυσίδας.

Ήδη το πρώτο θύμα εταιρείας franchise ήταν η κρητική Elite η οποία διαθέτει επτά καταστήματα αν και δεν οφείλει ούτε ευρώ σε δημόσιο, ΙΚΑ και σε μισθοδοσία, αναγκάστηκε να υποβάλλει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99, καθώς εκτιμά ότι η κατάσταση μέσα στο επόμενο διάστημα θα είναι μη αναστρέψιμη για την επιβίωση της λόγω αδυναμίας ρευστότητας.

Διασφαλίζονται οι θέσεις εργασίας στα 22 καταστήματα

Συνάντηση με εκπροσώπους της Μαρινόπουλος αλλά και των άλλων εμπλεκόμενων φορέων είχαν οι εργαζόμενοι της αλυσίδας, οι οποίοι έλαβαν την διαβεβαίωση ότι θα εφαρμοστεί στο ακέραιο η συμφωνία της 01/07/2016 και θα είναι απόλυτα διασφαλισμένες όλες οι θέσεις εργασίας και των 22 καταστημάτων που ζήτησε να εκποιηθούν η Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Να σημειωθεί ότι σύμφωνα με την απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού θα πρέπει να εκποιηθούν 19 καταστήματα στην Αττική, από τα οποία στους δήμους Πειραιά (4 καταστήματα), Αθηναίων (3 καταστήματα), Αγίου Δημητρίου (3 καταστήματα), Παλαιού Φαλήρου (2 καταστήματα), Νέας Σμύρνης, Αγίου Ιωάννη Ρέντη, Ταύρου, Ασπροπύργου, Νίκαιας, Βριλησσίων και Καλλιθέας (από 1 κατάστημα), καθώς και στο Ηράκλειο Κρήτης (2 καταστήματα) και στο Λασίθι (1 κατάστημα)».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider