Πάνω και από τα $7,000 το bitcoin

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πάνω και από τα $7,000 το bitcoin

Το ψηφιακό κρυπτογραφημένο νόμισμα ξεπέρασε το όριο των 7.000 δολαρίων την Πέμπτη, επταπλασιάζοντας την αξία του από την αρχή του έτους. Τo bitcoin κατέγραψε το ποσό των $7,066.44 στο ανταλλακτήριο Bitstamp, το οποίο εδρεύει στο Λουξεμβούργο.

Ένας από τους λόγους για τους οποίους το νόμισμα κάνει αυτήν την κούρσα είναι η πρόθεση της CME Group, του μεγαλύτερου χρηματιστηριακού ομίλου παγκοσμίως, να κάνει τους θεσμικούς επενδυτές να λάβουν σοβαρά υπόψη το Bitcoin: θα εκδώσει futures (παράγωγα) για το πιο διαδεδομένο κρυπτονόμισμα που θεωρείται από πολλούς ως η μεγαλύτερη «φούσκα» της δεκαετίας.

Μετά την ανακοίνωση των σχεδίων της CME την Τρίτη, το Bitcoin εκτοξεύτηκε πάνω από τα 6.400 δολάρια, συνεχίζοντας το ξέφρενο ράλι που έχει οδηγήσει το ψηφιακό νόμισμα σε ιστορικά υψηλά επίπεδα. Ο όμιλος με έδρα το Σικάγο, ο οποίος παρέχει ένα μεγάλο φάσμα χρηματιστηριακών συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης (futures) επί δεικτών όπως ο S&P 500 και εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο και ο χρυσός, σκοπεύει να κυκλοφορήσει τα futures του Bitcoin έως το τέλος του έτους, καθώς αναμένει την έγκριση από τις εποπτικές αρχές.

Παγκόσμιοι επενδυτικοί κολοσσοί, όπως η UBS, έχουν επανειλημμένα διατυπώσει τις επιφυλάξεις τους για τα ψηφιακά νομίσματα, κυρίως επειδή είναι δύσκολο να εξασφαλίσουν τη ρευστότητα που θα κάνει τη διαφορά στις αποδόσεις τους. Η διαπραγμάτευση παράγωγων προϊόντων, όμως, αναμένεται να ενισχύσει σημαντικά τη ρευστότητα στην αγορά, καθώς δίνουν στους θεσμικούς επενδυτές τη δυνατότητα να αντισταθμίζουν τις θέσεις τους. Ανοίγουν, επίσης, τον δρόμο για τα διαπραγματεύσιμα αμοιβαία κεφάλαια (ETF).

Αυτό που προκαλεί έκπληξη, ωστόσο, είναι η χρονική στιγμή στην οποία αποφάσισε η CME να ανακοινώσει τα σχέδιά της. Μόλις πριν έναν μήνα, ο πρόεδρος του ομίλου Μπράιαν Νταρκάιν είχε δηλώσει στην τηλεόραση του Bloomberg ότι «πραγματικά δεν το θεωρώ πιθανό να προχωρήσουμε στην έκδοση futures στο άμεσο μέλλον». Την προηγούμενη εβδομάδα, βέβαια, ο διευθύνων σύμβουλος Τέρι Ντάφι είχε προϊδεάσει για τις εξελίξεις τονίζοντας ότι η CME «μπορεί να σημειώνει μεγάλη επιτυχία στον κόσμο των κρυπτονομισμάτων αν διαβεί το κατώφλι του».

Η CME δεν είναι η πρώτη, πάντως, που ανακοινώνει τα σχέδιά της για έκδοση futures στο Bitcoin. Νωρίτερα, μια άλλη εταιρεία διαχείρισης χρηματιστηρίων με έδρα το Σικάγο, η Cboe Global Markets Inc. ανακοίνωσε τα αντίστοιχα σχέδιά της, η οποία σκοπεύει να κυκλοφορήσει το νέο προϊόν στα τέλη του πρώτου τριμήνου του 2018.

Οι τράπεζες «κλέβουν» την τεχνολογία του Bitcoin
(Ρεπορτάζ: Βάσω Αγγελέτου)
Δεν είναι το Bitcoin που έρχεται να ταράξει τα «νερά» στην παραδοσιακή τραπεζική, αλλά η τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από το πιο διάσημο ψηφιακό νόμισμα, δηλαδή το Blockchain, τονίζουν στελέχη του τραπεζικού κλάδου στο insider.gr.

«Η τεχνολογία DLT, ή αλλιώς Blockchain, μπορεί να αλλάξει σημαντικά το banking, προσφέροντας μεγαλύτερη ταχύτητα, ασφάλεια, μοναδικότητα και μείωση του κόστους», εξηγούν οι ίδιες πηγές.

Το Bitcoin αποτελεί «ανάθεμα» για τις τράπεζες και τους θεσμικούς φορείς, αφού μέσα σε δύο χρόνια η τιμή του έχει εκτοξευτεί πάνω από 25 φορές. Παγκόσμιοι κολοσσοί, με βασικότερο πολέμιο τη UBS, προειδοποιούν ότι πρόκειται για την… απόλυτη κερδοσκοπική φούσκα, την ώρα που η τιμή του κρυπτονομίσματος έχει εκτοξευτεί πάνω από τα 6.500 δολάρια.

Δεν ισχύει το ίδιο, όμως, και με την τεχνολογία που βρίσκεται πίσω από αυτό. Χάρη στο Blockchain, κάθε συναλλαγή –γενικότερα, αλληλεπίδραση– μεταξύ δύο μερών αποκτά τη δική του μοναδική «σφραγίδα» στον χώρο και τον χρόνο. Με αυτόν τον τρόπο, κάθε συναλλαγή αφήνει το «ίχνος» της και μπορεί να ανιχνευτεί, ενώ διασφαλίζεται και η αξιοπιστία των δύο μερών χωρίς να χρειάζονται μεσολαβητές – «εγγυητές» των συναλλαγών, όπως είναι για παράδειγμα σήμερα η SWIFT.

Τους τελευταίους μήνες, οι τράπεζες και διεθνές αλλά και εγχώριο επίπεδο, έχουν «σκύψει» πάνω από τη νέα τεχνολογία, παρακολουθώντας στενά τις εξελίξεις. Προς την κατεύθυνση αυτή, και οι τέσσερις συστημικές τράπεζες διοργανώνουν διαγωνισμούς τεχνολογίας –τα γνωστά hackathons– προκειμένου να προσελκύσουν ταλέντα και καινοτόμες startups που θα τους προσφέρουν την τεχνογνωσία τους.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές, πάντως, ότι τα οφέλη του Blockchain δεν αναμένεται να ενσωματωθούν στις τραπεζικές εργασίες πριν το 2022. Ειδικά για την ελληνική αγορά, «έχουμε τουλάχιστον μία δεκαετία μπροστά μας», σημειώνουν στελέχη του τραπεζικού κλάδου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider